ua en ru

Спецслужби РФ використовують для терактів в Україні місцевий криміналітет і екс-бійців АТО

Спецслужби РФ використовують для терактів в Україні місцевий криміналітет і екс-бійців АТО Фото: вибух (Pixabаy)

При цьому екс-заступник глави СБУ заперечує участь в інцидентах професійних російських диверсійних груп

Спецслужби Російської Федерації використовують для терактів в Україні місцевий криміналітет і екс-бійців антитерористичної операції на Донбасі. Про це йдеться в матеріалі РБК-Украина: "Вибухова хвиля: чому Україну накрила серія вибухів і терактів".

За словами колишнього заступника голови Служби безпеки України Віктора Ягуна (2014-2015 роки), до більшості вибухів і терактів в Україні може бути причетний російський ФСБ, а також бойовики так званих "народних республік" в Луганській і Донецькій областях.

Крім того, участь в інцидентах професійних російських диверсійних груп Ягунов заперечує.

"Я не вірю, що в Україні є російські диверсійні групи. Після закінчення операції цих розвідників-диверсантів було б дуже складно виводити за межі України. Набагато простіше використовувати можливості українських кримінальних елементів", - повідомив Ягунов.

Він зазначив, для таких злочинів також використовують колишніх учасників АТО, причому, вони далеко не завжди знають, що виконують завдання на замовлення Росії.

"У нас є багато колишніх учасників бойових дій, які вміють поводитися з вибухівкою і зброєю. Але не завжди вони можуть себе застосувати в мирному житті, тому за гроші погоджуються на такі пропозиції. Замовники можуть придумати легенду про те, що чоловік, якого треба вбити, заборгував грошей", - підкреслив екс-заступник голови СБУ.

Він додав, що у вбивстві колишнього депутата Державної думи Росії Дениса Вороненкова також брав участь колишній учасник АТО. Ягунов припустив, що екс-військовий міг навіть не знати, хто такий Вороненков.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Луганській області СБУ зафіксувала масові спроби вербування українських трудових мігрантів спецслужбами Російської Федерації.