ua en ru

Спеціальні батальйони в зоні АТО починають використовувати для зведення особистих рахунків, - експерт

Спеціальні батальйони в зоні Антитерористичної операції починають використовувати для зведення особистих рахунків. Про це повідомив журналіст, колишній генеральний директор телеканалу ТВі Артем Шевченко, який повернувся з відрядження зі звільнених територій Донбасу.

За словами експерта, в тому ж Слов'янську виникають проблеми міжвідомчих суперечок. "Батальйон "Київ-2" йде, забирає у міськвідділі Слов'янська умовно чиновника, який працював в часи ДНР. Спецгрупи СБУ забирають його назад, так як це їх агент під прикриттям, на нього оформлена вся документація контррозвідувального забезпечення. Добре, що поки не стріляють. Але такі конфлікти є", - повідомив Шевченко.

За його словами, з'ясувалося, що "чиновник від ДНР", що працював на СБУ, конфліктував зі своїм бізнес-партнером, колишнім мером Слов'янська, "який зараз в хороших відносинах з батальйоном "Київ-2" і який просто нацьковує бійців на нього - пише заяву, як донос, що ця людина сепаратист".

На заперечення про те, за словами Шевченка, що сепаратизм або тероризм - це компетенція СБУ, бійці батальйону "Київ-2" відповіли: "Нічого, він би посидів у нас 2-3 дні, ми ще якийсь склад (злочину - прим. редакції) знайшли б на нього".

"Це проблема поки не масштабна, але вона з кожним днем стає все більше і більше", - вважає Шевченко.

"Об'їздили: Слов'янськ, Краматорськ, Дружківки, Костянтинівки, разом зі спеціальними групами СБУ, які зараз працюють над фільтрацією: шукають склади зброї і терористичне підпілля. Проблема в тому, що фактично зруйнована система кримінальної юстиції", - продовжив журналіст.

За його словами, "слідчі та оперуповноважені фактично свою роботу не виконують, а цю роботу замість них роблять бійці батальйонів МВС".

"Це солдати, які ходять і затримують людей. Далі система не працює: треба його вести до слідчого, треба його допитувати, писати протокол, потім вести в суд брати санкцію на арешт. Все це на цій території не працює", - резюмував він.