ua en ru

SpaceX успішно запустила свою ракету-носій із 10 супутниками

SpaceX успішно запустила свою ракету-носій із 10 супутниками Фото: Falcon 9 перед стартом (twitter.com/SpaceX)

Ракета-носій Falcon 9 вивела на орбіту 10 супутників зв'язку Iridium Next

Приватна американська космічна компанія SpaceX успішно запустила свою ракету-носій Falcon 9, яка несла на борту 10 супутників зв'язку Iridium Next. Пряма трансляція пуску велася на сайті SpaceX.

Зазначено, що старт було здійснено з бази ВПС США Ванденберг у штаті Каліфорнія. Уже через дві хвилини відключився головний двигун і сталося відділення ступеня. Ця перша сходинка носія вже використовувалася при запуску в червні 2017 року й успішно поверталася на Землю. Однак цього разу її керований спуск інженери SpaceX не здійснювали.

Через півтори години після запуску сталося відділення всіх десяти супутників від розгінного блоку. Космічні апарати успішно розкрилися на навколоземній орбіті.

Як повідомляється, група новітніх телекомунікаційних супутників Iridium Next має замінити на орбіті космічні апарати попереднього покоління. Всього за контрактом із оператором супутників - компанією Iridium Communications - SpaceX планує запустити близько 75 супутників. Згідно з планом, усі апарати мають перебувати на орбіті вже до середини 2018 року.

Нагадаємо, раніше глава SpaceX Ілон Маск повідомляв, що перший запуск ракети важкого класу Falcon Heavy, яку розробила його приватна американська космічна компанія, відбудеться в січні 2018 року на мисі Канаверал.