ua en ru

Створення ЗВТ з ЄС покращить умови ведення бізнесу в Україні, - експерти

Створення Зони вільної торгівлі (ЗВТ) З Євросоюзом поліпшить умови ведення бізнесу в Україні і призведе до зростання припливу іноземних інвестицій, вважає директор Фонду «Ефективне управління» Наталія Ізосімова. Таку думку вона висловила в ході дебатів «Україні вільний ринок з ЄС вигідніше Митного союзу, чи так це?», організованих Фондом та британською компанією Intelligence Squared.

На думку Ізосімової, українські виробники будуть змушені підвищувати якість продукції та ефективність виробництва для відповідності європейським стандартам, що істотно підвищить конкурентоспроможність економіки країни.

У той же час, вважає директор Фонду, вступ до Митного союзу з Росією, Білоруссю і Казахстаном, де технічні стандарти багато в чому схожі з українськими, обійдеться вітчизняному бізнесу дешевше. При цьому, зниження ціни на газ знизить собівартість українських товарів і зробить їх більш конкурентоспроможними на світовому ринку.

«Якщо Україна обирає шлях - ставати їй конкурентоспроможною, слідувати чи тим принципам та інтересам, які хороші для України та української економіки, то орієнтуватися виключно на те, що відбувається всередині ЄС або всередині Росії, неправильно. Тут необхідний здоровий прагматизм, і грунтуватися він повинен, в першу чергу, на користі для України. Це повинен бути вибір українського суспільства, а під тиском суспільства - української влади», - підкреслила Ізосімова.

Ідею євроінтеграції підтримав і член Ради НБУ Роман Шпек. «Вільний ринок з ЄС вигідніший Україні з тієї причини, що цей ринок нараховує 490 млн споживачів. Співпраця з Європейським союзом підштовхне Україну до структурним реформам і прискорить темпи економічного зростання, буде сприяти підвищенню конкурентоспроможності української економіки в глобальному плані. Крім того, спричинить за собою подальші демократичні зміни, підвищення цінностей громадянського суспільства», - сказав він.