ua en ru

Рада міністрів закордонних справ ЄС прийняла резолюцію про захист прав ЛГБТ-спільноти

Рада міністрів закордонних справ Європейського союзу сьогодні, 24 червня 2013 р., прийняла резолюцію про захист прав лесбіянок, геїв, бісексуалів, транссексуалів і інтерсексуалів (ЛГБТ-спільноти). Про це йдеться в документі "Керівні принципи щодо заохочення та захисту здійснення всіх прав лесбіянок, геїв, бісексуалів, транссексуалів і інтерсексуалів (ЛГБТ)", розміщеному на сайті Європейського союзу.

Згідно з документом, права осіб ЛГБТ охороняються існуючим міжнародним правом прав людини, "хоча для того, щоб забезпечити повне дотримання прав лесбіянок, геїв, бісексуалів, транссексуалів і інтерсексуалів (ЛГБТ) часто потрібні конкретні дії", - йдеться в резолюції.

У документі наголошується, що нових прав для представники ЛГБТ-спільноти не створено, та вони мають ті ж права, що й інші люди.

"ЄС прагне до принципу універсальності прав людини і підтверджує, що культурні, традиційні або релігійні цінності не можуть служити виправданням для будь-якої форми дискримінації, включаючи дискримінацію щодо представників ЛГБТ-спільноти", - говориться в "Керівних принципах".

У документі наголошується, що ЄС глибоко стурбований, що сексуальна орієнтація і гендерна приналежність продовжують використовуватися для виправдання серйозних порушень прав людини по всьому світу.

"Представники ЛГБТ-спільноти і раніше є жертвами переслідувань, дискримінації, залякування та жорстокого поводження, часто за участю крайніх форм насильства, включаючи тортури і вбивства. Дискримінація щодо представників ЛГБТ-спільноти часто корениться в соціальних нормах, які увічнюють гендерна нерівність", - йдеться в документі.