ua en ru

Рада Криму називає рішення КСУ про заборону референдуму сумнівним з правової точки зору

Президія Верховної Ради АР Крим вважає рішення Конституційного суду України про заборону проведення загальнокримського референдуму сумнівним з правової точки зору

Президія Верховної Ради АР Крим вважає рішення Конституційного суду України про заборону проведення загальнокримського референдуму сумнівним з правової точки зору і закликає кримчан прийти на виборчі дільниці і проголосувати. Відповідне рішення було прийнято сьогодні на засіданні ВР АР Крим, повідомляє прес-служба ВС АРК.

"Президія Верховної Ради АРК неодноразово заявляла, що в Україні відбувся антиконституційний переворот, в результаті якого була розтоптана Конституція України, права і свободи громадян, а діяльність вищих органів державної влади вийшла за межі конституційно-правового поля. Сформований 13 березня 2014 р. на швидку руку в порушення конституційних процедур так званий Конституційний Суд України вже 14 березня всупереч процедурі, встановленій власним регламентом, виніс сумнівне з правової точки зору рішення по справі про проведення місцевого референдуму в АРК", - йдеться в повідомленні.

"Ніхто не може узурпувати державну владу. Влада народу є первинною, єдиною і невідчужуваною. Народне волевиявлення здійснюється через вибори, референдум та інші форми безпосередньої демократії. Тому будь-які дії держави, її органів або посадових осіб, які призводять до узурпації влади, що належить виключно народові, є неконституційними і незаконними", - наголошується в повідомленні.

"Виходячи з того, що норми Конституції України є нормами прямої дії і вони застосовуються безпосередньо незалежно від того, чи прийнято на їх розвиток відповідні закони або інші нормативно-правові акти, що підтверджено рішенням Конституційного Суду України від 19 квітня 2001 року № 4рп/2001, Верховна Рада АР Крим як легітимний орган на території автономії, у рамках своїх повноважень, взявши на себе усю відповідальність за долі кримчан, прийняла рішення про проведення загальнокримського референдуму. Президія Верховної Ради АРК заявляє, що рішення кримського парламенту про проведення загальнокримського референдуму є легітимним і закликає кримчан скористатися своїм невід'ємним конституційним правом на вільне волевиявлення через референдум", - йдеться у зверненні.