ua en ru

Співпраця України з Китаєм не залежить від євроінтеграції, - МЗС України

Співпраця України з Китайською Народною Республікою не залежить від євроінтеграції.

Співпраця України з Китайською Народною Республікою не залежить від євроінтеграції. Про це сьогодні заявив посол України в КНР Олег Дьомін, повідомляє прес-служба МЗС України.

"Як посол України в Китайській Народній Республіці та безпосередній учасник всіх офіційних заходів у рамках державного візиту в КНР Президента України Віктора Януковича, із здивуванням ознайомився з висловлюванням міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського, зробленим ним в інтерв'ю одному з польських ЗМІ. Глава зовнішньополітичного відомства дружньої нам Польщі заявив, що у ході візиту китайською стороною умовою інвестування в розвиток українського аграрного сектору було названо підписання Україною угоди про асоціацію з ЄС. Це, м'яко кажучи, не відповідає дійсності", - сказав Дьомін.

Він наголосив, що у ході двосторонніх зустрічей високого рівня керівництво держави і уряду КНР висловлювало зацікавленість в участі китайського капіталу у розвитку агропромислового сектору України на засадах рівноправності та взаємної вигоди.

"Визначальними у цьому процесі є стратегічний рівень українсько-китайського партнерства, надійність та передбачуваність наших відносин. Усі інші зовнішньополітичні чинники, включаючи взаємини України з іншими державами чи об'єднаннями, не висувались у якості передумов розбудови такої співпраці.

Більш того, одними з головних засадничих принципів китайської зовнішньої політики є невтручання у внутрішні справи інших держав, ненав'язування їм політичних умов для здійснення практичної співпраці, повага обраного ними шляху розвитку", - резюмував Дьомін.