ua en ru

Склад української парламентської делегації ПАРЄ найближчим часом змінюватися не буде, - Литвин

Склад української парламентської делегації ПАРЄ найближчим часом змінюватися не буде. Про це на сьогоднішньому брифінгу у Верховній Раді (ВР) заявив голова ВР Володимир Литвин, передає кореспондент РБК-Україна.
"Що стосується зміни складу делегації за процедурою ПАРЄ, повноваження делегації затверджуються на відповідному рівні. Повноваження української делегації затверджені", - зазначив Литвин.

Відповідаючи на питання журналістів про те, чи не є той факт, що ряд членів української парламентської делегації в ПАРЄ - Валерій Писаренко, Володимир Пилипенко і Олександр Фельдман - вже не є членами БЮТБ, хоча входять до складу української делегації в ПАРЄ у блоці саме цієї фракції, приводом для перегляду її складу, Литвин підкреслив:

"Представництво (українського парламенту в ПАРЄ) формується на момент формування Верховної Ради, так само як і представництво парламентських комітетів... В 2010 р. до мене звернувся голова фракції БЮТБ з проханням зробити заміну... Це стало відомо у всіх фракціях... і Партія регіонів висловила своє побажання, оскільки вносяться такі пропозиції, то треба системно підійти до перегляду складу всіх делегацій з урахуванням чисельності фракцій, і навіть до перегляду представництва главкомітетів", - зазначив Литвин.

За його словами, після озвучення цієї позиції він зустрівся з головою фракції БЮТБ і виклав своє бачення про те, що дана ситуація може провокувати виникнення "ланцюгової реакції", і що "фракція БЮТБ втратить, оскільки вона скоротилася на 50 депутатів". Литвин, за його власними словами, не хотів би пережити подібний перерозподіл на рівні комітетів, оскільки такий досвід вже мав місце в 2002 р., в результаті чого парламент як мінімум місяць не працював.

За словами голови ВР, протягом всього 2011 р. після досягнення домовленості про те, що один з представників БЮТБ може бути додатково спрямований в ПАРЄ, але не буде мати права голосувати, запит про заміну згаданих депутатів не піднімався навіть на погоджувальній раді.

"Більш того, я направив документ про підтвердження повноважень української делегації, і ніяких зауважень не було. А 18 числа (січня) з'явився лист за підписом двох керівників фракції (БЮТБ). Я залишаю осторонь проблему моральності і проблему процедур. Але так справи не робляться. Якщо була необхідність, про неї треба було сказати", - підкреслив Литвин.

Він відзначив також, що у разі необхідності заміни членів української парламентської делегації ПАРЄ виникне потреба у проведенні додаткових консультацій.

Нагадаємо, 23 січня група Європейської народної партії засумнівалась в повноваженнях української делегації через те, що три депутати в ній, які офіційно представляють опозицію, насправді вже не є членами опозиційних фракцій українського парламенту. Лідери парламентських фракцій "БЮТ-Батьківщина" Андрій Кожем'якін і "Наша Україна - Народна самооборона" Микола Мартиненко попросили президента ПАРЄ клопотати перед сесією ПАРЄ не підтверджувати повноваження членів української делегації в ПАРЄ Володимира Пилипенка, Валерія Писаренка і Олександра Фельдмана, які вже не є представниками опозиції. Після цього, як повідомив народний депутат Сергій Соболєв, президент ПАРЄ прийняла рішення направити лист до голови ВР з вимогою забезпечити справедливе представництво в українській делегації ПАРЄ.