УКАБ: Скорочення імпорту свинини на 50% дозволить збільшити поголів'я свиней на 11% - до 8,35 тис. голів
Скорочення імпорту свинини на 50% в 2013 р. дозволить збільшити поголів'я свиней на 11% - до 8,35 тис. голів, та дозволить українським тваринникам вийти на рівень мінімальної рентабельності. Про це заявляють в асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).
"Стрімке зростання імпорту м'яса в 2012 р., перш за все свинини, вже вплинуло на зниження закупівельних цін на живих свиней до рівня, який не покриває середню собівартість вирощування. Це в свою чергу впливає на скорочення поголів'я та відмову від подальших інвестицій в розвиток галузі", - говориться у повідомленні прес-служби УКАБ.
За результатами 2012 р. в Україну імпортовано 203,7 тис. т свинини (86,2 тис. т в 2011 р.). За словами експерта аграрних ринків УКАБ Єлизавети Святківської, таке стрімке збільшення імпорту вже позначилося негативно на вітчизняних сільгоспвиробниках, які вимушені працювати у збиток.
Так, на початок лютого свиней другої категорії продавали по 17 грн/кг живої ваги, при тому що в середньому собівартість вирощування складає 17-18,5 грн/кг.
В 2012 р. реалізація свиней на забій від сільгосппідприємств практично залишилася на рівні 2011 р. склавши 415, 8 тис. т, що лише на 0,1% більше показника минулого року.
Реалізація від населення також скоротилася, про що свідчить і зменшення поголів'я у господарствах населення практично на 2,1% станом на 1 січня 2012 р.
Нагадаємо, як очікують у Міністерстві аграрної політики і продовольства України, в 2013 р. Україна може збільшити виробництво м'яса на 3-4% в порівнянні з 2012 р.
Як зазначив директор департаменту тваринництва Мінагропроду Андрій Гетя, у 2013 р. Україна може виробити 400 тис. т яловичини (проти 398 тис. т у 2012 р.), 750 тис. т свинини (проти 736 тис. т у 2012 р), 1,2 млн т м'яса птиці (проти 1,06 млн т у 2012 р).
Згідно із прогнозом Мінагропроду, імпорт м'яса в Україну в поточному році скоротиться до 250-270 тис. т. порівняно з 430 тис. т у 2012 р. Зокрема, ввезення свинини в країну складе близько 170 тис. т, м'яса птиці - 50 тис. т, яловичини - 25 тис. т.
Як повідомлялося, Україна в 2012 р. виробила 3,14 млн т м'яса (в живій вазі), що на 3,4% більше, ніж у 2011 р.
Читайте також: Споживання м'яса на душу населення в Україні в 2012 р. складе близько 54 кг, - Присяжнюк