ua en ru

Угода з США з безпеки повинна бути підписана після президентських виборів в Афганістані у 2014 р., - Карзай

Президент Афганістану Хамід Карзай, виступаючи перед Всеафганским радою старійшин, заявив, що підтримує підписання угоди з США щодо співробітництва у сфері безпеки, однак воно повинно бути підписано після президентських виборів, які пройдуть в Афганістані 5 квітня 2014 р. Про це повідомляє Associated Press.

Несподіване рішення афганського президента цілком може стати каменем спотикання для досягнення остаточних домовленостей з США. Американці поспішають з підписанням документа, щоб встигнути підготувати обґрунтування військової присутності США в Афганістані після 2014 р., якщо воно буде схвалене афганським керівництвом.

Відомо, що сам Карзай не зможе взяти участь у майбутніх виборах, оскільки законодавство Афганістану забороняє займати президентський пост більше двох термінів поспіль.

В даний момент в Афганістані проходить Всеафганский рада старійшин, який повинен буде прийняти рішення за договором з США. Він може переглянути ті чи інші положення пакту, якщо ж він відкине пакт цілком, то, швидше за все, це буде означати, що афганський уряд його не прийме.

Раніше глава державного департаменту США Джон Керрі заявив, що США і Афганістан вже досягли остаточних домовленостей про пакт безпеки, який буде регулювати присутність в країні американських військ після 2014 р.

У 2014 р. закінчиться військова місія НАТО в країні, і питання забезпечення безпеки стане особливо гостро. Велика частина іноземних військ буде виведена з території Афганістану. Якщо пакт безпеки не буде підписаний, питання про подальше перебування на території країни американських військ залишиться невирішеним.