ua en ru

SoFFin знову покаже збитки за підсумками року в розмірі 3 млрд євро, - неофіційні дані

Німецький державний фонд допомоги банківському сектору (SoFFin) знову в поточному році покаже мільярдні збитки. Як пише німецька преса, дефіцит складе майже 3 млрд євро. Відсутні кошти, схоже, доведеться покрити німецьким платникам податків. За підсумками 2011 р. збитки SoFFin досягли понад 13 млрд євро. З моменту заснування фонду в 2008 р. SoFFin втратив вже близько 25 млрд євро, передає німецький новинний телеканал N-TV.

Збитки SoFFin в 2012 р. пов'язані зі списаннями по "поганому банку" WestLB, пояснили в німецькому уряді, додавши, що в даний момент робити остаточні висновки все-таки рано.

У разі необхідності SoFFin може отримати гарантії банків на 400 млрд євро і залучити кредит на суму до 80 млрд євро. За рішенням німецьких властей SoFFin був утворений в 2008 р. після краху американського інвестиційного банку Lehman Brothers для надання екстреної допомоги кредитним організаціям Німеччини. З коштів німецьких платників податків в активи банку перейшли 480 млрд євро.

В кінці 2010 р. німецький державний фонд допомоги банківському сектору призупинив надання кредиторам підтримки, але на початку 2012 р. на тлі ескалації боргової кризи - знову відновив свою роботу. У розпорядженні SoFFin знову опинилися 480 млрд євро.

В кінці листопада 2012 р. бундестаг (нижня палата парламенту Німеччини) ухвалив рішення продовжити діяльність фонду ще на два роки. Однак тепер, за задумом влади, SoFFin повинен забезпечуватися не з кишені німецьких платників податків, а за рахунок коштів, що перераховуються самими німецькими банками в якості страховки на випадок непередбаченого розвитку подій на фінансовому ринку.

Відзначимо, що ресурсами SoFFin встигли скористатися два німецьких банку - Hypo Real Estate і Commerzbank.

Читайте також: Німеччина продовжує термін дії державного стабфонду SoFFin до кінця 2014 р