ua en ru

Власники групи "АІС" завжди були далекі від ідеї переговорів і можливої реструктуризації боргу, - "УкрСиббанк"

«УкрСиббанк» виступив із заявою щодо боргових зобов'язань групи «АІС» перед ним, як кредитором. У преамбулі заяви констатується використання єдиних принципів роботи зі скаргами та зверненнями клієнтів: «УкрСиббанк як член міжнародної фінансової групи BNP Paribas дотримується високих стандартів діяльності і відповідає етичним принципам діяльності фінансових установ. Будь-які скарги і звернення клієнтів банку є предметом пильного вивчення і розгляду як усередині банку, так і на рівні групи. Такий підхід можна застосувати до будь скаргами і зверненнями, незалежно від статусу клієнта. Якщо група «АІС» бачить підставу для відповідного звернення, воно буде детально розглянуто і в разі необхідності будуть проведені відповідні заходи» .

Відносно інформації «АІС» про продаж банком боргу з дисконтом 90% , про нібито штучно роздутий борг у розмірі 100 млн дол., про одностороннє підвищення ставки, «УкрСиббанк заявив , що це «не більше ніж несумлінні і не відповідають дійсності заяви з боку групи «АІС», мають на меті чинити тиск на кредитора для уникнення відповідальності і подання себе у вигідному світлі».

У заяві «УкрСиббанку» підкреслюється, що даний банк в даний час є кредитором групи компаній, які раніше працювали під брендом «АІС»: «Борг нікому не проданий і «АІС» є його титульним власником . Також сума кредиторських вимог банку , так само як і розмір відсотків підтверджені рішеннями судів про стягнення заборгованості . З моменту виникнення боргу , керівництво і власники групи «АІС» завжди були далекі від ідеї переговорів і можливої реструктуризації боргу. Будь-які наші пропозиції або блокувалися , або не реалізовувалися з боку «АІС». Те, що ми бачимо в реальності - догляд у банкрутство боржників, незаконний продаж застав, і т.д. Тобто в наявності заздалегідь розроблений комплекс заходів, спрямованих тільки на те, щоб не платити за своїми боргами. Реструктуризація боргу, ймовірно, ніколи не входила в плани групи».

«УкрСиббанк» також зазначає , що має намір домагатися справедливості, незважаючи на розгорнуту боржниками в ЗМІ інформаційну кампанію: «У нас дуже багато питань і претензій до групи «АІС» і його власникам . Основні питання - де ж все-таки гроші банків, які не повернуті; де актив , які були придбані за кредитні кошт ; хто санкціонував незаконне відчуження заставлених активів? З цього питання ряд банків, включаючи «УкрСиббанк», вже зверталися до самих вищих інстанцій країни, і зараз «АІС» розуміє, що ховатися далі вже не може. Ймовірно , такі заяви в пресі є одним з обраних опонентами способів захисту».

Банк підкреслив також, що його партнером по стягненню боргу є група DCH, а процес стягнення здійснюється виключно в рамках чинного законодавства: «DCH є нашим партнером по стягненню боргу з групи «АІС». Але в будь-якому випадку це не продаж боргу. У будь-якому випадку все, що робиться нами, робиться відповідно до закону. Інших підходів немає, і не буде. Так чи інакше, банк відповідає перед своїми вкладниками і перед акціонерами. Наше завдання - домогтися справедливості в цьому процесі».