ua en ru

Сноуден отримав притулок у Росії і залишив аеропорт "Шереметьєво"

Колишній співробітник ЦРУ Едвард Сноуден, який звернувся до влади РФ про надання йому політичного притулку, отримав довідку Федеральної міграційної служби Росії. Документ дозволяє йому залишити транзитну зону, повідомив РБК представник аеропорту.

Колишній співробітник ЦРУ Едвард Сноуден (на фото), який звернувся до влади РФ про надання йому політичного притулку, отримав довідку Федеральної міграційної служби Росії про надання йому тимчасового притулку на території РФ. Документ дозволяє йому залишити транзитну зону, чим Сноуден відразу і скористався, повідомив РБК представник аеропорту.

За словами адвоката Анатолія Кучерени, Сноуден поїхав у безпечне місце. "Питання безпеки для нього дуже важливе, тому він буде перебувати в безпечному місці", - сказав Кучерена в ефірі телеканалу "Росія 24".

Тимчасовий притулок в РФ Сноуден попросив на зустрічі з правозахисниками 12 липня. Це було пов'язано з тим, що США, за словами колишнього співробітника спецслужб, чинили тиск на інші країни, з якими він вів переговори про надання притулку.

Раніше Президент РФ Володимир Путін, коментуючи ситуацію навколо Сноудена, підкреслив, що екс-співробітник спецслужб попереджений про те, що продовження його діяльності проти США неприйнятно в разі, якщо він розраховує залишитися в Росії. Прес-секретар глави держави Дмитро Пєсков в свою чергу зазначив, що питання про те, чи залишиться колишній агент в РФ чи ні, вирішуватиме не Путін, а ФМС.


s_n_1700_01

Сноуден прилетів до Москви з Гонконгу 23 червня. Спочатку передбачалося, що російська столиця стане для нього "перевалочним пунктом" на шляху в третю країну, в якій американець розраховував отримати політичний притулок (серед цих країн називалися Куба, Венесуела та ін).

Читайте також: США закликають РФ не випускати Сноудена з аеропорту "Шереметьєво"

Сноуден звинувачується владою США у шпигунстві через те, що розповів ЗМІ про методи роботи ЦРУ і Агентства національної безпеки, зокрема про прослуховування телефонів громадян іноземних держав та співробітництво з такими IT-гігантами, як Google і Facebook, з метою збору інформації про користувачів.