ua en ru

Зниження золотовалютних резервів не несе ризиків для курсу гривні, - експерт

Зниження обсягів золотовалютних резервів є наслідком виплати зовнішніх боргів, але не несе жодних ризиків для економіки і стабільності валютного курсу. Про це повідомив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, коментуючи оприлюднену Національним банком України інформацію про те, що рівень золотовалютних резервів станом на 1 грудня поточного року становить 18,8 млрд дол.

Експерт зазначив, що така ситуація була прогнозованою, оскільки Україна в поточному році істотну частину резервів направила на виплату зовнішніх боргів, що знизило загальне боргове навантаження і в перспективі чинитиме позитивний вплив на економічну ситуацію і баланс валютного ринку.

"Цього можна було очікувати. В листопаді 2013 р. Україна погасила кредит Міжнародного валютного фонду на суму 955 млн дол. і єврооблігації на 578 млн дол., що в сумі склало 1,533 млрд дол. Це і стало головною причиною зниження золотовалютних резервів НБУ. Головне - Україна справно і вчасно погашає свої борги", - сказав Охріменко.

Він додав, що зниження золотовалютних резервів до 18 млрд дол. не є критичним, оскільки цей обсяг коштів дозволяє фінансувати критичний імпорт і підтримувати рівновагу на валютному ринку.

"У будь-якому випадку поточний розмір золотовалютних резервів не є критичним і дозволяє покривати потреби в критичному імпорті. Цього цілком достатньо для керування ситуацією на валютному ринку України", - сказав експерт.

Він нагадав, що в останні місяці НБУ практично не провозив інтервенцій на валютному міжбанку, оскільки ринок перебуває в рівноважному стані. Лише кілька днів тому регулятору довелося вийти на ринок з пропозицією валюти, що призвело до зміцнення курсу національної валюти з 8,3 грн/дол. до 8,245 грн/дол. Таким чином, на думку Охріменка, ситуація на валютному ринку керована і знаходиться під контролем НБУ.

Водночас президент Українського аналітичного центру прогнозує поступове відновлення обсягів ЗВР НБУ завдяки нормалізації торгових відносин з Росією, а також досягнутим з Китаєм і ЄС домовленостей про інвестиції і борговому фінансуванні.

"Україна намагається знайти компроміс між ЄС і Росією, вона почала тісно співпрацювати з Китаєм. Нещодавно з КНР уклали 20 угод, які забезпечать приплив валюти в Україну у сумі 8-10 млрд дол., що істотно покращить ситуацію з золотовалютними резервами і на валютному ринку в цілому. Крім того, Світовий інвестиційний банк надав Україні позику в розмірі 300 млн дол. для реалізації проекту "Модернізація системи соціальної підтримки населення України", а загальна сума інвестицій цього проекту становить близько 1,6 млрд дол.", - пояснив Охріменко.