ua en ru

В РНБО очікують затвердження стратегії Нацбезпеки найближчим часом

В РНБО очікують затвердження стратегії Нацбезпеки найближчим часом Секретар РНБО України Олександр Турчинов

У Раді національної безпеки і оборони України (РНБО) очікують затвердження стратегії Національної безпеки країни найближчим часом. Про це в ефірі 5 каналу повідомив керівник Служби з питань інформаційної безпеки апарату РНБО Валентин Петров.

За його словами, стратегія нацбезпеки включає в себе всі проблеми, що стоять перед Україною до 2020 року виклики. У той же час він висловив переконання, що проект стратегії буде винесено на одне з найближчих засідань РНБО, "тобто в найближчі тижні".

Петров зазначив, що при розрахунку глобальних загроз виходили з того, які загрози зараз представляють реальну небезпеку Україні. "Ми не прагнемо до глобального лідерства. Україна повинна зайняти гідне місце в регіоні і боротися з тими проблемами, які актуальні сьогодні", - підкреслив він.

Також, за його словами, Стратегія передбачає інтенсифікацію по всім напрямкам співпраці з НАТО, перш за все, у військовій і безпеки сферах. "Це стосується уніфікації стандартів, сумісності протоколів, як ВСУ, так і спецслужб", - зазначив він.

Крім того, Валентин Петров додав, що попередні стратегії мали номінальний характер - "були продуктом свого часу - невизначеності зовнішньої політики, безпеки, а також були наслідком багатовекторності і небажання когось ображати". "Це були абсолютно бюрократичні документи, виготовлені за всіма правилами державного управління, бюрократичного крутійства, але реальним змістом вони не наповнювалися", - підкреслив він.

У той же час керівник Служби з питань інформбезпеці зауважив, що принциповою відмінністю Стратегії нацбезпеки, представленій минулого тижня секретарем РНБО Олександром Турчиновим, є те, "що з кожної сфери, кожної небезпеки є конкретний план дій з конкретними виконавцями, який можливо реалізувати".

"Це дійсно конкретний план з побудови національної безпеки, що буде втілюватися у відповідних нормативних актах, як Військова доктрина, Стратегія інформаційної безпеки", - сказав він, висловивши впевненість, що на розробку цих документів "знадобиться лише кілька місяців".

Нагадаємо, в Раді безпеки РФ стурбовані новою стратегією національної безпеки України.