ua en ru

Слухання КСУ у письмовому режимі не сприяють об'єктивності розгляду та підривають довіру до суду, - С.Власенко

Слухання Конституційним судом України (КСУ) у письмовому режимі не сприяють об'єктивності розгляду та підривають довіру до суду. Про це заявив народний депутат від БЮТ-Батьківщина (БЮТБ) Сергій Власенко, коментуючи практику КСУ розглядати важливі рішення у письмовому, а не усному режимі, передає кореспондент РБК-Україна.
"Досить дивним є те, що КСУ дану справу слухав у письмовому режимі, не давши можливості сторонам висловити свої позиції під час відкритого судового засідання. Закон про Вищу раду юстиції, і взагалі роль ВРЮ в сьогоднішній системі контролю за судами, є важливою для суспільства, і воно повинно мати можливість почути позицію усіх сторін (ВРЮ, Президента, народних депутатів)... Така практика КСУ не покращує позиції КСУ у суспільстві. Якщо справа не слухатиметься у відкритому режимі, а питання вирішуватимуться в тиші в кабінеті, це не додасть демократизму роботі КСУ", - зазначив він.
Нагадаємо, що продовж останнього року ряд рішень стосовно перерозподілу повноважень між гілками влади КСУ приймав шляхом проведення письмових слухань, коли сторони надають свої пояснення у письмовому вигляді, а КСУ приймає рішення базуючись виключно на тексті письмових матеріалів. Під час письмових слухань сторони позбавлені судових дебатів, тобто не можуть поставити запитання і почути на них відповіді від опонентів. Також самі судді КСУ не беруть участі у такій дискусії.