ua en ru

SLM відмовилася платити за використання мережі "Зеонбуд"

Медіагрупа StarLightMedia (SLM; ICTV, "Новий канал", СТБ, М1) вже кілька місяців не платить за трансляцію сигналу в мережі цифрового телемовлення, повідомило вчора виданню "Комерсант-Україна" високопоставлене джерело, близьке до керівництва провайдера мережі компанії "Зеонбуд".

За його словами, "заборгованість становить кілька десятків мільйонів гривень". Гендиректор "Зеонбуда" Віктор Галич підтвердив факт заборгованості, але відмовився уточнити суму, додавши: "Ми з розумінням ставимося до ситуації і ведемо переговори".

"Зеонбуд" почав виставляти рахунки телеканалам-переможцям конкурсу на цифрове мовлення з жовтня минулого року, після запуску мережі в експлуатацію. Сам конкурс відбувся в серпні, і укладання договору з компанією було обов'язковою умовою участі в ньому. За підсумками конкурсу національні ліцензії отримали 28 телеканалів. Кожен з них повинен платити "Зеонбуду" близько 1,45 млн грн в місяць. З липня сума підвищиться до 2,17 млн грн в місяць, а з серпня 2013 р. - до 2,89 млн грн. 26 січня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на своєму засіданні прийняла рішення про проведення повторного конкурсу з розподілу 169 регіональних цифрових частот.

У SLM не вперше висловлюють невдоволення тарифами "Зеонбуда". У вересні 2011 р. їх намагалася оскаржити в Антимонопольному комітеті Незалежна асоціація телерадіомовників (НАМ), найбільшими членами якої є вхідні в SLM "Новий канал" і СТБ. В асоціації обурювалися тим фактом, що ціна мовлення в цифровій мережі відповідала ціні мовлення в аналоговій, незважаючи на те, що для нього було потрібно менше частот. Рішення з цього питання, за словами виконавчого директора НАВ Катерини Мясникової, комітет досі не прийняв.

Президент SLM Олександр Богуцький не став коментувати конфлікт, пославшись на те, що це приватна справа двох компаній. Втім, джерело видання в групі розповіло, що SLM не бачить сенсу в платі за послугу, якою ніхто не може скористатися. Справа в тому, що практично відразу після запуску мережі Нацрада з питань телебачення і радіомовлення рекомендувала "Зеонбуду" закодувати телесигнал, щоб його не можна було прийняти на звичайний сет-топ-бокс. Це пояснювалося бажанням захистити споживачів від купівлі неякісних пристроїв. При цьому перші партії сет-топ-боксів, що підтримують систему кодування "Зеонбуда", за словами учасників ринку, з'являться в країні тільки в березні. "Ми фактично не заробляємо на аудиторії, з яких доходів платити за мовлення?" - зазначив співрозмовник видання в SLM.

Якщо StarLightMedia не відновить платежі, "Зеонбуд" може розірвати з нею договір. Тим часом провайдер, схоже, вирішив використовувати для тиску на клієнта свої зв'язки в парламенті - минулого тижня у Верховній раді був зареєстрований проект законопроекту з поправками до закону "Про телерадіомовлення" народного депутата Ореста Муца (Партія регіонів). Він пропонує надати Нацраді право анулювати ліцензію телеканалу, що не має договору з провайдером мережі. "Це якась нова причина для анулювання ліцензії - взаємини ліцензіата з іншим господарюючим суб'єктом. Ми виступаємо проти подібних ініціатив",- говорить Мяснікова. Олександр Богуцький вважає, що поданий законопроект несе безпосередню небезпеку для свободи слова в країні: "Позбавляти ліцензії без суду або перевірки - це нонсенс". У самій Нацраді вчора повідомили виданню, що не знають про конфлікт між компаніями.

Інші телеканали не поспішають конфліктувати з провайдером мережі. "Договори з "Зеонбудом" підписані, порушувати їх умови ми не збираємося",- заявив заступник голови правління каналу "Інтер" Сергій Амєлічев.