ua en ru

Злиття бірж РТС і ММВБ може зруйнувати сформовану структуру ринку і привести до зникнення індексу РТС, - експерт

Процес злиття бірж РТС і ММВБ може зруйнувати сформовану структуру ринку і привести до зникнення індексу РТС, вважає глава комітету з термінового ринку і акціонер РТС Анатолій Гавриленко, передає РБК daily.

«Виходить, що досить слабкий у конкурентному плані суб'єкт купує більш вдалого суперника. За останні п'ять років на РТС була створена велика кількість продуктів, наприклад «РТС Стандарт», який відібрав частину торгів ММВБ на споті, зростають темпи розвитку FORTS. Але в даному випадку не РТС купує суперника, що менш успішно розвивається, а, навпаки, ММВБ, яка зневірилася зробити терміновий ринок і не зуміла створити хороший проект з інструментом T+n, купує РТС», - сказав він.

За словами експерта, єдиним драйвером розвитку ринку було змагання ММВБ і РТС. «Всі продукти з'являлися на ринку завдяки конкуренції - терміновий ринок, тому що РТС треба було щось протиставити ринку ММВБ. «РТС стандарт» - проект виживання. Біржа РТС жила за ринковими принципами. Ось коли ММВБ в кризу стопорнула, то РТС при падінні ринку на 60% не зупинила торгів. Жоден з учасників ринку не допустив дефолту, ми навіть резервний фонд не роздрукували. От що може зробити з біржею сам ринок», - зазначив А.Гавриленко.

Експерт також зазначив, що пункт угоди з ММВБ, відповідно до якого компанії не мають права брати участь у капіталі бірж, не сприятиме здоровій конкуренції. «Постає питання, чому компанії, які зараз продають свої пакети, зобов'язані поставити підпис під тим, що не будуть створювати нічого схожого і не будуть брати участь у створенні інших біржових структур ... Найбільшим і найсильнішим гравцям кажуть, що більше ніяких біржових структур створювати не треба, і за це ми вам заплатимо гроші. Фактично художнику сказали: ми купимо у тебе картину за великі гроші, але більше ти нічого малювати не повинен», - сказав він.

Також на думку експерта, учасники ринку приречені на створення ще одного майданчика. «ММВБ сама повинна доплатити учасникам ринку, щоб їй конкуренцію створили, інакше вона зачахне з урахуванням вертикалі влади і остаточно перетвориться на державний біржовий майданчик. Але одній біржі на нашому ринку не бувати. Я особисто буду допомагати і консультувати», - прогнозує він.