ua en ru

Наступний обмін полоненими відбудеться до березня, - Кучма

Наступний обмін полоненими відбудеться до березня, - Кучма Фото: Леонід Кучма (РБК-Україна)

Основним фактором у цьому питанні залишається позиція Росії

Наступне звільнення на окупованому Донбасі українських полонених у форматі обміну заявленими та погодженими сторонами списками осіб має відбутися до березня 2018 року. Про це заявив другий президент України, представник країни в ТКГ Леонід Кучма, передає "Інтерфакс-Україна".

При цьому він підкреслив, що основним фактором у цьому питанні залишається позиція Росії.

"Я думаю, що сьогодні ніхто не скаже, коли це (звільнення утримуваних осіб - ІФ) буде. Переговори ведуться не дуже активно. Ви знаєте, що це залежить від багатьох чинників, і найголовніший чинник – це позиція російської сторони. Якщо Росія скаже "так", тоді відбудеться обмін... І я все-таки думаю, що обмін до березня місяця обов'язково буде. Ну, в крайньому разі, мені так хотілося б, і всім нам хотілося б", - сказав Кучма.

У зв'язку зі сформованою ситуацією Кучма звернув увагу на поточну ситуацію, в тому числі і в Росії.

"Ви бачите, яка зараз ситуація. У тому числі і в Росії у зв'язку з цими списками ("кремлівський список", - ред.), і так далі. Це теж впливає на цей процес (обміну - ІФ). Ну і напередодні виборів (президента РФ, - ред.), хоча мені здається, що напередодні виборів такий гуманітарний акт був би корисний і для президента Російської Федерації", - підсумував Кучма.

Нагадаємо, крім того, 12 січня представник уповноваженого ВР з прав людини Михайло Чаплига заявив, що Наступний обмін полоненими на Донбасі може пройти швидше і простіше, ніж попередній, завдяки відпрацьованим механізмів.