ua en ru

СКМ домовилася про покупку частки в "Укртелекомі", - джерело

СКМ Ріната Ахметова домовилася з власниками "Укртелекому" про входження групи в капітал компанії, повідомляє видання "Комерсант-Україна" з посиланням на джерело, знайоме з умовами майбутньої угоди. За даними видання, СКМ отримає міноритарний пакет і управління компанією.

За словами джерела, сторони досягли принципової домовленості, і угода СКМ з нинішнім власником - австрійським концерном EPIC - знаходиться в завершальній стадії. Сторони оголосять про неї в найближчі дні.

У СКМ не підтвердили, але і не спростували інформацію про підготовлювану покупці оператора, але додали, що "знайомі з інформацією про можливий продаж пакету акцій "Укртелекому". "Гіпотетичні угоди ми коментувати не можемо", - заявили в прес-службі компанії.

В "Укртелекомі" можливу операцію не коментують. У Фонді держмайна, який за умовами приватизації повинен погоджувати зміну власників акцій "Укртелекому", повідомили, що поки не отримували запитів на такі дії. А в Антимонопольному комітеті не змогли відповісти щодо надходження у відомство запитів про дозвіл на купівлю "Укртелекому", ЕСУ або EPIC Telecom Invest.

СКМ уже володіє активами в телекомунікаціях. Компанії належить крупний фіксований оператор Vega і 45% в "Астеліті".

"Укртелеком" зараз є найбільшим оператором фіксованого телефонії та інтернет-доступу, до того ж єдиною компанією в країні, що надає послуги мобільного зв'язку в стандарті 3G

Одним з головних наслідків покупки "Укртелекому" групою СКМ стане відмова компанії від продажу підрозділу мобільного зв'язку "Трімоб" (TM Utel). Рішення позбутися цього активу було прийнято минулого літа - Георгій Дзекон стверджував, що час для його розвитку упущено, і компанії краще зосередитися на послугах Інтернет-доступу. Продаж "Трімоба" була однією з умов надання "Укртелекому" Ощадбанком Росії кредиту в розмірі 250 млн дол. Втім, як стверджує джерело, близьке до Ощадбанку, в найближчі дні умови договору будуть переглянуті.

Ставши власником "Укртелекому", СКМ може передати "Трімоб" "Астеліту". На думку заступника директора дослідницької компанії GfK Ukraine Гліба Вишлінського, це дасть "Астеліту" небувалі конкурентні переваги. "Тарифні пропозиції компанії вже зараз орієнтовані на використання мобільного інтернету, і поява 3G-мережі може призвести до масового переходу абонентів "Київстару" і МТС", - припускає він. Істотно посиляться позиції СКМ і на ринку Інтернет-доступу. За даними дослідницької компанії iKS-Consulting, на кінець червня Vega займала лише шосте місце серед національних провайдерів, обслуговуючи близько 145 тис. абонентів, в той час як абонентська база "Укртелекому" перевищувала 1,45 млн. Використовуючи магістральну мережу "Укртелекому", до розгортання національної мережі бездротового зв'язку може приступити і пов'язана з СКМ компанія "ММДС-Україна", що володіє єдиною в країні ліцензією на технологію швидкісної передачі даних LTE.

Читайте також: На покупку "Трімоба" претендують "Київстар", МТС і "Ростелеком", - джерела

Нагадаємо, власником 92,79% акцій "Укртелекому" є концерн EPIC, який був єдиним учасником приватизаційного конкурсу, що відбувся в минулому році. Його умови були складені так, що до конкурсу не був допущений цілий ряд зарубіжних телекомунікаційних груп, які виявляли інтерес до активу: Deutsche Telekom, FransTelecom, Nortelecom, "Связьинвест" і VimpelCom. В результаті "Укртелеком" був куплений за 10,575 млрд грн.