ua en ru

Сирія заявила про право на самооборону в разі нападу Заходу

Сирія залишає за собою право на самооборону у разі нападу Заходу. Таку заяву зробив представник країни в Організації Об'єднаних Націй Башар Джаафарі. "Ми маємо право на самооборону", - пояснив він і додав, що Дамаск розробляє декілька варіантів дій у відповідь.

Сирія залишає за собою право на самооборону у разі нападу Заходу. Таку заяву зробив представник країни в Організації Об'єднаних Націй Башар Джаафарі, передає Associated Press. "Ми маємо право на самооборону", - пояснив він і додав, що Дамаск розробляє декілька варіантів дій у відповідь.

Напередодні засідання Ради Безпеки ООН з сирійського питання завершилося безрезультатно. Країнам-учасницям не вдалося прийти до згоди з питання запропонованого Великобританією проекту резолюції, що дозволяв військові дії проти арабської держави. Джерело в ООН повідомило, що проект резолюції був відправлений на доопрацювання.

Росія в ході зустрічі знов заперечила проти введення іноземних військ на територію Сирії, чим викликала критику з боку США. Держдеп заявив, що режим сирійського Президента Башара Асада не може постійно ховатися за спиною РФ. В американському зовнішньополітичному відомстві додали, що дії Москви, що постійно накладає вето на резолюції Радбезу ООН, ставлять під питання ефективність організації у вирішенні сирійської кризи.

Сьогодні наступила година ікс, неофіційно оголошена Заходом два дні тому. Тоді джерело в Адміністрації Президента США Барака Обами відзначило, що американські військові можуть приступити до спецоперації в Сирії 29 серпня. Цьому повідомленню передувала заява Пентагону про готовність армії США до військової кампанії в Сирії. Рішуче налаштована Британія, що вже підготувала морську піхоту до введення в охоплену громадянською війною країну.

Менш войовничо виступили Франція та Ізраїль. У Парижі заявили, що збільшать допомогу сирійським повстанцям, але визнали недостатність цього заходу. Ізраїль не анонсував своєї участі у військовій операції, але повідомив про готовність відповісти на сирійський удар по своїх територіях.

Позицію Росії традиційно підтримав Китай. Сьогодні міністр закордонних справ країни Ван І закликав міжнародне співтовариство до стриманості у вирішенні сирійського питання. За його словами, "із самого початку політичний шлях був єдиним для виходу з сирійської кризи".

Раніше сьогодні Обама заявив, що ще не ухвалив рішення про відповідь на застосування хімічної зброї в Сирії. За словами голови Білого дому, дані, що є у США, дозволяють зробити висновок про те, що за хімічною атакою стоїть уряд Сирії.

Вірогідність втручання західних сил у сирійський конфлікт зросла після лютої риторики Вашингтона і Лондона щодо застосування в передмісті Дамаску хімічної зброї. Повідомлення про хімічну атаку з'явилися в ЗМІ 21 серпня. За інформацією організації "Лікарі без меж", постраждали більше 3,5 тис. осіб, 355 загинули.

Західні держави впевнені, що нервово-паралітичний газ зарин був застосований армією Асада. Офіційний Дамаск звинувачує у використанні хімічної зброї повстанців. Зараз у Сирії знаходяться інспектори ООН, які збирають свідоцтва застосування хімзброї в передмістях Дамаску. Експерти вже взяли проби землі, повітря і опитали свідків.