ua en ru

Сирії для відновлення після конфлікту буде потрібно 28 млрд дол., - екс-міністр Сирії

Для відновлення Сирії після конфлікту між владою та опозицією потрібно близько 28 млрд дол. Такий прогноз озвучив сьогодні колишній міністр планування Сирії Абдулла аль-Дардарі, який очолює групу експертів ООН, що розробляє план реконструкції країни, передає Associated Press.

Відповідно до проекту, який грунтується на припущенні, що конфлікт завершиться до 2015 р., 22 млрд дол. буде потрібно на відновлення зруйнованих 1,2 млн будинків. Забезпечення жителів країни електрикою, газом і водопостачанням обійдеться ще в 6 млрд дол.

"Протистояння необхідно припинити в найкоротші терміни, для цього потрібно використовувати політичні методи, які дозволять зберегти національний суверенітет і територіальну цілісність, інакше економіка не відновиться, і ми втратимо Сирію як держава", - підкреслив Дардарі.

За підрахунками екс-міністра, за час конфлікту ВВП країни впав на 40%, кількість безробітних зросла в п'ять разів - з 500 тис. до 2,5 млн осіб. Підсумковий збиток сирійської економіки до моменту прогнозованого закінчення конфлікту в 2015 р. оцінюється на рівні 60-80 млрд дол. Крім 1,2 млн зруйнованих будинків за два роки протистояння було знищено 3 тис. шкіл і 2 тис. заводів.

Збройне протистояння влади і опозиції триває в Сирії з березня 2011 р. Опозиція вимагає відставки президента Сирії Башара Асада, звинувачуючи урядові сили в насильстві по відношенню до мирного населення. Офіційний Дамаск стверджує, що під прикриттям демократичних гасел в країні орудують "банди озброєних терористів", підтримувані зарубіжними радикальними угрупованнями ісламістів. За даними ООН, з моменту початку збройного протистояння в Сирії загинули понад 80 тис. людей.

Зазначимо, що сьогодні, 17 травня 2013 р., влада США розширили санкції проти Сирії, включивши до "чорного списку" чотирьох сирійських міністрів, керівництво державної авіакомпанії Syrian Arab Airlines і приватний телеканал Al-Dunya. Одночасно Державний департамент США проголосив терористом голову організації "Фронт Нусра" Мохаммеда аль-Голані.

Читайте також: Число загиблих в ході сирійського конфлікту може перевищувати 120 тис. осіб, - правозахисники