ua en ru

Симона де Бовуар: Google Doodle зазначає 106-річчя феміністки

Google відзначає сьогодні 106-річчя французької письменниці, філософа, ідеолога фемінізму Сімони де Бовуар, випустивши святковий Doodle на сторінці світового пошуковика.

Google відзначає сьогодні 106-річчя французької письменниці, філософа, ідеолога фемінізму Сімони де Бовуар, випустивши святковий Doodle на сторінці світового пошуковика.

Симона де Бовуар (повне ім'я Симона Люсі Ернестіна Марія Бертран де Бовуар) народилася 9 січня 1908 р. в Парижі на бульварі Распай. Сім'я належала до старовинного аристократичного роду, що веде походження від Гійома де Шампо, середньовічного французького теолога, ритора і логіка, вчителі знаменитого Абеляра.

Закінчила школу в 1925 р.; вивчала математику в католицькому інституті, літературу і мову в інституті Сен-Марі. Через рік отримала диплом Паризького університету за загальною математики, літератури та латинської мови. У 1927 р. отримала диплом з філософії. На вчительській практиці познайомилася з Морісом Мерло-Понті і Клодом Леві-Строссом; працювала з ними в одній школі. Навесні 1928 р. вона отримала ступінь бакалавра мистецтв. На факультеті мистецтв зустрілася з Жаном-Полем Сартром, Полем Низаном, Рене Травні. Знайомство з Сартром переросло в стосунки, які тривали все життя.

"Це був мій двійник, в ньому я виявила доведеними до останньої межі і мої смаки, і мої уподобання", - говорила вполседствии де Бовуар.

Після закінчення навчання де Бовуар і Сартр повинні були вирішити, чи залишаються вони разом. Однак чоловіком і дружиною вони так і не стали. Замість цього вони укладають між собою договір, згідно з яким вони стають партнерами, зберігаючи один одному інтелектуальну вірність, при цьому не вважаючи зрадою любовні зв'язки на стороні.

Симона де Бовуар: Google Doodle зазначає 106-річчя феміністки

У 1939 р. вона робить спробу надрукувати свою першу книгу - збірник оповідань "Верховенство духу" (виданий у 1979 р. під назвою "Коли панує дух"). Проте рукопис відкинута видавництвом, яка знайшла показану Бовуар картину вдач непереконливою. У цьому ж році Сартра з початком Дивної війни забирають в армію, і в червні 1940 р. він потрапляє в полон, де проводить дев'ять місяців і відпускається з причини слабкого здоров'я.

Після війни Симона плідно працює. У 1945 р. в "Нових часах" виходить її працю "Література і метафізика", пізніше увійшов у книгу "мораль двозначності", вона видає фантастичний роман "Всі люди смертні". Але професійні успіхи затьмарюються новими проблемами в особистому житті, пов'язані, звичайно, з Сартром. У США Жан-Поль шалено закохується в Долорес Ванетти і майже забуває про Симона. Не в силах вплинути на нього, вона змушена перетворювати терзають її почуття на папері ("Всі люди смертні" як раз з'явився результатом її страждань).

Померла Сімона де Бовуар у Парижі 14 квітня 1986 р. і була похована поряд з Сартром на цвинтарі Монпарнас.