ua en ru

Сили НАТО вночі вперше застосували в Лівії бойові вертольоти

У ніч на 4 червня сили НАТО вперше застосували в Лівії бойові вертольоти, повідомив командувач операцією канадський генерал Шарль Бушар. Удари завдавалися по бойовій техніці і військовому майну військ, лояльних Муаммару Каддафі, передає BBC.

"Успішні бойові дії продемонстрували унікальні можливості бойових вертольотів, - заявив журналістам Бушар. - Ми й надалі будемо використовувати їх там і коли необхідно, з тією ж точністю, з якою виконуємо всі наші завдання".

Наприкінці травня власті Великобританії і Франції схвалили застосування бойових вертольотів в операціях в Лівії. 17 травня дванадцять вертольотів були відправлені на французький гелікоптероносець Tonnerre.

Нагадаємо, в лютому 2011 р. в Лівії почалися масові акції протесту проти режиму глави держави Каддафі, які переросли в громадянську війну між прихильниками і супротивниками лідера країни. Поступово армія Каддафі почала брати гору над повстанцями, однак Рада Безпеки ООН 17 березня 2011 р. прийняла резолюцію, що передбачає введення безпольотної зони над Лівією, відкриває можливість іноземного військового втручання в ситуацію в цій північноафриканській країні. Після цього по лівійської території почали завдавати ударів Військово-повітряні сили США, Франції та інших країн. Незабаром командування військової коаліцією взяло на себе НАТО.