ua en ru

Siemens зняв більше 500 млн євро з рахунків великого французького банку і перевів гроші в ЄЦБ

Боргова криза в Європі підірвала довіру до провідних фінансових інститутів. Як повідомляє у вівторок, 20 вересня, газета Financial Times Deutschland, німецький концерн Siemens зняв більше 500 млн євро з рахунків великого французького банку і перевів гроші в Європейський центральний банк (ЄЦБ). Таким чином керівництво концерну продемонструвало обережність в умовах кризи. У минулому році з цих міркувань Siemens заснував власний банк. На думку експертів, це незвичайний крок для такого концерну, оскільки досі свої банки створювали в основному автомобілебудівні компанії. Банк Siemens не обслуговує клієнтів, він призначений виключно для розміщення власних активів, пише Deutsche Welle.

Інтернет-видання Spiegel Online відзначає, що Siemens став одним з небагатьох концернів, що воліють тримати гроші в ЄЦБ. Нинішній переказ грошей з французького банку викликаний, ймовірно, занепокоєнням у зв'язку зі станом цього фінансового інституту. Боргові проблеми Греції, а також низки інших країн єврозони, можуть обернутися серйозними негативними наслідками для багатьох банків. Можливо, є ще одна причина: Європейський центральний банк виплачує власникам вкладів більш високі дивіденди, ніж приватні банки.

Погані новини для європейських фінансових інститутів прийшли також з Китаю: великий державний банк КНР призупинив валютні операції з рядом європейських банків. Джерела, близькі до фінансових кіл в Пекіні, стверджують, що мова йде про французькі банки Societe Generale, Credit Agricole і BNP Paribas. У складному становищі опинився і швейцарський банк UBS - його репутація серйозно постраждала після того, як в результаті несанкціонованих операцій одного із трейдерів були виявлені збитки у розмірі понад 2 млрд дол.