ua en ru

Швейцарія пропонує спільне управління водними ресурсами на Середньому Сході

Президент Швейцарської конфедерації Мішлен Кальмі-Рей виступила з доповіддю "Блакитний світ: нові думки про водні ресурси на Середньому Сході". У доповіді підкреслюється, що спільне управління водними ресурсами може стати інструментом реалізації миру на Середньому Сході, пропонується розвивати "блакитну дипломатію" для сприяння миру в цьому регіоні, передає "Сіньхуа".
Президент Швейцарської конфедерації зазначила, що водні ресурси є одним з факторів сепаратизму і напруженості в середньосхідному регіоні, проте вони можуть стати інструментом реалізації миру та співробітництва. Ця теза становить ключовий зміст доповіді.
Висунуті в доповіді пропозиції на найближчий термін полягають у зміцненні міждержавного співробітництва в управлінні водними ресурсами в регіоні, створення в 2011 р. Комітету зі співробітництва в сфері водних ресурсів, до якого увійдуть 5 країн: Ірак, Йорданія, Ліван, Сирія і Туреччина. Цей комітет буде відповідати за затвердження спільної концепції, структури і моделі управління водними ресурсами, здійснення міждержавного співробітництва у регулюванні водних ресурсів у регіоні. Середньострокові пропозиції полягають у спільному затвердженні відповідними країнами загального плану управління гідрологічними ресурсами, і дійсному просуванні процесу "блакитного світу".
У доповіді стверджується, що водні ресурси середнього сходу в даний час піддаються історично безпрецедентному тиску, що ставить під загрозу життя і економічну діяльність жителів даного регіону. Зростання чисельності населення, міграція, урбанізація і кліматичні зміни роблять серйозний вплив на місцеві водні ресурси. За останні 50 років в Туреччині, Сирії, Іраку, Лівані і Йорданії скорочення обсягу потоків багатьох річок склало від 50% до 90%.
Стабільне міждержавне регулювання водних ресурсів має ключове за важливістю значення для сільського господарства, забезпечення питною водою й соціально-економічного розвитку, дозволить уникнути гуманітарних катастроф і сприяти миру.