ua en ru

Штаб Ахметова представив проект навчання кризових психологів

З грудня 2014 р. по червень 2015 рр. гуманітарний штаб Ріната Ахметова навчить 300 психологів курсу "Травма війни". Про це йдеться в повідомленні інформаційного центру гуманітарної штабу. Відзначається, що набір стартував 29 листопада, і вже більше 500 фахівців з усієї України подали заявки на навчання.

"Необхідно змінювати систему навчання психологів і правильно готувати їх до роботи з психологічними травмами. У вузах не читають кризову психологію. Треба створювати спеціальний кризовий напрямок, спільними зусиллями досліджувати український синдром. Слідуючи задачі, поставленої Рінатом Ахметовим, - допомогти всім мирним жителям і особливо дітям, які постраждали в ході конфлікту, - гуманітарний штаб наприкінці місяця розпочинає проект підготовки як раз кризових психологів. Плануємо, що ці фахівці зможуть допомогти десяти тисячам осіб.

Крім того, буде створена неіснуюча раніше експертне середовище і система професійного обміну знаннями. Ці фахівці зможуть ділитися своїми напрацюваннями", - заявила координатор психологічної служби гуманітарного штабу Ріната Ахметова Олена Лук'янчук.

Проект проходить у 3 етапи. 1-15 грудня 2014 року - конкурсний відбір психологів; 20 грудня - 24 травня 2015 року - навчання 12 паралельних груп; 25 травня - 1 червня 2015 року - підсумкове оцінювання і отримання сертифіката. Сертифікат видається українським НДІ соціальної і судової психіатрії та наркології МОЗ України спільно з організацією "Коаліція травми" (Ізраїль).

У Києві та Маріуполі будуть створені майданчики для навчання, які стануть майданчиками для консультування та постійної допомоги. Всі послуги психологів для переселенців безкоштовні. Це консультації, групи взаємодопомоги, терапевтичні групи (казкотерапія, арт-терапія та інші), корисні друковані матеріали.

Планується, що по закінченню курсу психологи працюватимуть із сім'ями - дітьми і батьками - переселенцями і знаходяться в зоні АТО, з переселенцями, які бажають повернутися додому, з працівниками, які забезпечують життєдіяльність в зоні АТО, а також з волонтерами.

Нагадуємо, що в гуманітарному штабі Ріната Ахметова більше трьох місяців працює психологічна служба - єдина служба, фахівці якої працюють у зоні АТО. 25 психологів у Донецькій, Одесою, Харківській і Запорізькій областях допомагають переселенцям і їх дітям.