ua en ru

Shell планує продаж активів на 30 млрд дол. в 2014 р

За оцінками аналітиків JP Morgan, Royal Dutch Shell планує масштабну продаж активів у 2014 р. Офіційне оголошення про продаж очікується в січні 2014 р., повідомляє "Росія 24".

За оцінками аналітиків JP Morgan, Royal Dutch Shell планує масштабну продаж активів у 2014 р. Офіційне оголошення про продаж очікується в січні 2014 р., повідомляє "Росія 24".

За даними британського видання Telegraph, яке посилається на клієнтську записку аналітика JP Morgan Cazenove Фреда Лукаса, продаж активів пройде в рамках довгострокового скорочення інвестпрограми концерну.

Shell планує продати свої активи в Woodside Petroulem загальним обсягом 7 млрд дол. Це друга за величиною нафтогазова компанія Австралії. Крім того, концерн збирається позбутися активів в 2 млрд дол. у Нігерії, а також від ряду інших активів на суму в 20 млрд дол.

Загальний обсяг продажу активів з боку, за оцінками JP Morgan Cazenove, складе 30 млрд дол. У разі якщо дані оцінки підтвердяться, це стане найбільшою продажем активів в історії Shell. Прогнози аналітиків JP Morgan Cazenove засновані на оцінці коштів, які необхідні для реалізації інвестпрограми Shell в найближчі роки.

Акції Royal Dutch Shell продемонстрували досить слабку динаміку в 2013 р., не зумівши показати скільки-небудь помітного зростання. При цьому капітальні витрати компанії помітно зросли. Вийшла наприкінці жовтня звітність за III квартал 2013 р. розчарувала ринок: прибуток впала на 32% порівняно з аналогічним періодом попереднього року. На цьому тлі котирування Royal Dutch Shell впали до мінімальних рівнів за останні два роки.

Коментуючи ці показники, головний виконавчий директор Royal Dutch Shell Пітер Возер (на фото) зазначив:

"Ми відчуваємо певні труднощі із-за слабких результатів в сегменті переробки (downstream). Також є проблеми із забезпеченням безпеки і зниженням видобутку в Нігерії".

Нагадаємо, Возер йде з поста глави концерну, місце головного виконавчого директора в січні 2014 р. займе Бен ван Берден.