ua en ru

Шакунтала Деві: Google запустив дудл на честь дня народження індійського математика

Google сьогодні запустив іменний дудл на честь 84-річчя з дня народження індійського математика і феноменального лічильника Шакунтали Деві.

Google сьогодні запустив іменний дудл на честь 84-річчя з дня народження індійського математика і феноменального лічильника Шакунтали Деві (на фото).

Шакунтала Деві народилася в Бангалорі (Індія), в сім'ї брахманів. Її батько не захотів стати храмовим священиком, а віддав перевагу роботі в цирку в якості повітряного гімнаста, приборкувача левів, канатоходця і фокусника. Батько, працюючи в цирку, відмітив в дочки здібність до запам'ятовування чисел, коли навчав її картковим фокусам у віці трьох років. Батько пішов з цирку і разом з дочкою брав участь у власних вуличних сценах, на яких вона демонструвала дивовижні здібності до вирішення математичних завдань з великими числами, при тому, що не здобула ніякої формальної освіти.

У 1944 році Деві з батьком переїхала до Лондона. До Індії вони повернулися в середині 1960-х років. Тут вона вийшла заміж за офіцера Індійської адміністративної служби з Калькутти. У 1979 році вони розвелися, і Шакунтала Деві повернулася на батьківщину до Бангалора.

Використовуючи свої феноменальні математичні можливості обчислення в думці, Деві демонструвала свій талант виступаючи по всьому світі, зокрема в турі по Європі в 1950 році і на сцені в Нью-Йорку в 1976 році. У 1988 році вона відправилася в США, де її здібності вивчав Артур Дженсен, професор психології Каліфорнійського університету в Берклі. В ході досліджень Дженсен ставив перед Деві різні завдання, зокрема обчислення великих чисел. Наприклад, вона повинна була обчислити кубічний корінь з 61 629 875 і корінь в 7-му ступені з 170 859 375. Деві дала правильні відповіді - 395 і 15 відповідно - перш, ніж дружина Дженсена встигала запустити секундомір. Результати своїх досліджень Дженсен опублікував в 1990 році в науковому журналі Intelligence.

У квітні 2013 року Деві була госпіталізована в лікарню в Бангалорі з проблемами дихальної системи. Потім хвороба дала ускладнення на серце і нирки. Померла в лікарні 21 квітня 2013 року.

Шакунтала Деві: Google запустив дудл на честь дня народження індійського математика