ua en ru

Севастопольське підприємство може заарештувати через суд український підводний човен "Запоріжжя", - ЗМІ

Севастопольське державне підприємство Центральне конструкторське бюро "Чорноморець" має право заарештувати і продати єдиний підводний човен ВМС України "Запоріжжя" за рішенням суду.

Севастопольське державне підприємство Центральне конструкторське бюро "Чорноморець" має право заарештувати і продати єдиний підводний човен ВМС України "Запоріжжя" за рішенням суду. Про це в ході круглого столу керівників севастопольських підприємств ВПК повідомив директор ЦКБ "Чорноморець" Олександр Бородін, передає "Крим-Інформ".

Як повідомляється, бюро виступало генеральним підрядником по ремонту субмарини, проте не отримав грошей за виконане замовлення. Сума боргу українських військових становить 3 млн грн, або 10 млн рублів.

Позов ЦКБ "Чорноморець" було задоволено Господарським судом Севастополя, який приймав рішення у відповідності з українським законодавством. У травні це рішення було підтверджено вже у російському апеляційному суді. Проте українські військові, за словами Бородіна, мають намір знову подати до суду, але вже в Києві.

Питання виплати боргу севастопольському підприємству піднімалося на переговорах міністерств оборони України і Росії про передачу суднових об'єктів. За словами директора "Чорноморця", який брав участь в переговорах, основною умовою передачі "Запоріжжя" позначена оплата боргу за ремонт субмарини.

Підводний човен "Запоріжжя" була побудована в 1970 році, спочатку вона входила до складу Північного флоту. У 1990 році підводний човен була перевезена на Чорне море, а в 1997 році увійшла до складу військово-морських сил України. За характеристиками гучності і своїм бойовим можливостям дизельний підводний човен "Запоріжжя" перестала відповідати вимогам сучасного морського бою ще на початку 1980-х років. Через старіння систем життєзабезпечення, озброєння, засобів боротьби за живучість експлуатація човни небезпечна для екіпажу.