ua en ru

Сенатори МакКейн та Кардин пропонують розширити дію "закону Магнітського” на весь світ

Сенатор-республіканець Джон МакКейн та сенатор-демократ Бен Кардин пропонують розширити дію «закону Магнітського» на весь світ. Про це йдеться у відповідному законопроекті, оприлюдненому на сайті Бена Кардина.

«Свобода відвідувати США та мати доступ до нашої фінансової системи, включно з національною валютою є привілеями, які не мають поширюватись на тих, хто порушує базові права людини та принципи верховенства права. Грубі порушники прав людини від Зімбабве до України, від Гондурасу до Папуа Нової Гвінеї попереджаються, що вони не зможуть уникнути відповідальності за свої вчинки навіть тоді, коли їх власні країни лишаються бездіяльними», - сказано в тексті на сайті сенатора.

Згідно законопроекту, Президент США має оприлюднювати та оновлювати перелік усіх закордонних громадян, які на думку Президента, на основі достовірних свідчень, відповідають за позасудові вбивства, тортури та інші порушення прав людини скоєні проти осіб, які виступають за просування прав людини, викривають незаконну діяльність членів уряду. Таким особам має бути заборонено в`їзд в США.

Також Президент США має заморозити та заборонити будь-які операції із майном у США особам внесеним до переліку, якщо їх майно та майнові інтереси знаходяться у США, прибувають на територію США, або перебувають під контролем, чи надходять під контроль резидента США, чи зареєстрованої у США компанії.

Державний департамент та міністр фінансів мають щороку звітувати перед Конгресом щодо дій відповідно до даних поправок.

Закон Магнітського прийнято в грудні 2012 р. Він вводить персональні санкції проти осіб, винних в порушенні прав людини 14 грудня того ж року підписаний Президентом. Закон вводить санкції по відношенню до будь-яких російських громадян, які можуть бути причетними до смерті адвоката Сергія Магнітського. До списку входять 18 осіб.