ua en ru

Сенат США схвалив проект з фінансування бюджету в розмірі 1,1 трлн дол

Сенат США схвалив законопроект щодо фінансування федерального бюджету в розмірі 1,1 трлн дол.

Сенат США схвалив законопроект щодо фінансування федерального бюджету в розмірі 1,1 трлн дол., передає Reuters.

Затвердження законопроекту усуває на дев'ять місяців загрозу повторення бюджетного колапсу, який виник восени 2013 р., коли з-за відсутності фінансування тисячі працівників федеральних бюджетних установ були відправлені у вимушені відпустки, а економіка країни зазнала значних втрат.

Законопроект був прийнятий 72 голосами "за". "Проти" висловилися 26 сенаторів. Президент США Барак Обама має підписати прийнятий документ, щоб надати йому силу закону.

Голосування пройшло рівно через три місяці після закінчення 16-денного "шатдауна", що виник в результаті гострих дебатів з приводу фінансування програми медичного страхування, що здобула популярність під назвою Obamacare.

Раніше Палата представників Конгресу США схвалила тимчасову угоду по бюджету.

Угода, за яку проголосували 359 конгресменів, проти - 67, була спрямована на продовження роботи уряду на три дні - з 15 до 18 січня 2014 р. За цей час в Конгресі планували виробити чергову угоду по бюджету.

Зазначимо, що бюджетні розбіжності в жовтні 2013 р. призвели до припинення роботи ряду держструктур і урядових установ, а 800 тис. чоловік відправилися в вимушену неоплачувану відпустку. Досягти домовленостей не вдавалося через те, що республіканці виступали за відстрочку на рік фінансування реформи медичного страхування, ініційованої Президентом США Бараком Обамою. В свою чергу для глави держави та Демократичної партії проведення реформи є принциповим питанням. Таким чином, до початку фінансового року (1 жовтня 2013 р.) сторонам не вдалося прийти до компромісу.