ua en ru

Секретний суд США дозволив АНБ продовжити збір даних про телефонні дзвінки в країні

Секретний суд Сполучених Штатів Америки, який займається справами, що стосуються тероризму і шпигунства, підтвердив повноваження Агентства національної безпеки (АНБ) Міністерства оборони США щодо збору та аналізу записів телефонних розмов в країні. Про це повідомляє американський телеканал Fox News з посиланням на Associated Press.

Директор національної розвідслужби Джеймс Р. Клаппер 11 жовтня 2013 р. оголосив про продовження збору записів. Публічність рішень органів національної безпеки США передбачена в рамках кампанії адміністрації Президента Барака Обами щодо завоювання суспільної довіри в США. Зокрема, шляхом роз'яснення того, яким чином розвідслужби використовують зібрані у США дані.

Раніше публікація деяких секретних матеріалів колишнім системним адміністратором американської компанії Booz Allen Hamilton, що працює за контрактами з ЦРУ і АНБ США, Едвардом Сноуденом викликала суспільно-політичний скандал у Штатах і, меншою мірою, в світі. Екс-співробітник американських спецслужб став відомий світу в червні 2013 р., після того як розповів західним ЗМІ про тотальний контроль американських спецслужб за Ынтернетом та мобільними перемовинами. У США йому пред'явлені звинувачення в шпигунстві та крадіжці державної власності. На батьківщині Сноудену загрожує до 30 років в'язниці. Активісти й законотворці, які виступають за недоторканність приватного життя, наполягають на перегляді закону про нагляд за іноземними розвідками, що дозволяє спецслужбам здійснювати такий збір інформації.