ua en ru

Рахунковою палатою у 2014 р встановлені факти зловживань з боку керівництва ДІУ

Керівництво Державної іпотечної установи (ДІУ) працює, незважаючи на кримінальні справи, вже порушені за фактами їх зловживань. Численні порушення і зловживання в діяльності керівництва ДІУ були встановлені у ході перевірки, проведеної Рахунковою палатою у 2014 р., повідомляють джерела в Рахунковій палаті

Зокрема, у процесі досудового слідства у кримінальному провадженні №120140000000000113 (відділ з розслідування особливо важливих справ ГПУ) отримані дані про заволодіння в лютому 2014 р. головою наглядової ради "Ветеко" Сергієм Курченко, членами спостережної ради ПАТ "Брокбізнесбанк" Бугаєм Д. В. і Тимонькіним Д. В., виконуючим обов'язки голови правління ПАТ "Брокбізнесбанк" Пекуром П. П. шляхом використання свого службового становища майна Державної іпотечної установи у вигляді цінних паперів - облігацій внутрішньої державної позики на пред'явника, а також відсотків за ним на загальну суму 502 млн 311 тис. 170,64 грн.

За даним фактом зареєстровано кримінальне провадження за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України.

Зазначається, що 23 жовтня 2014 р. досудове слідство припинене з невідомих причин.

ДІУ створено постановою Кабінету міністрів України № 1330 від 08.10.2004 р. Основною метою діяльності ДІУ визначено рефінансування іпотечних кредиторів за рахунок коштів, отриманих від розміщення цінних паперів. У 2009 р. у Кабінет міністрів України шляхом внесення змін до статуту установи переорієнтував його на пряме фінансування добудови житлових об'єктів незавершеного будівництва, а також на придбання квартир у забудовників, що не відповідало проголошеним намірам при його створенні.

З цього часу заклад практично припинила підтримку іпотечного кредитування в Україні.