ua en ru

Рахункова палата: Завдання програми "Питна вода" у Донецькій обл. не виконуються.

Рахункова палата України провела аудит виконання заходів програми "Питна вода України на 2006-2020 роки" у Донецькій області і дійшла висновку, що завдання програми щодо реконструкції, розвитку систем водопостачання і водовідведення, а також безперебійного постачання регіону питною водою не виконується. Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати. Перевірка встановила, що регіональну програму "Питна вода України" затвердили лише у 2008 р., у ній відсутні конкретні заходи, не визначено виконавців. Деякі органи місцевого самоврядування і досі не розробили відповідні міські програми. Відсутній контроль за виконанням програми та використанням державних коштів. Усе це призвело до того, що гроші витрачалися без орієнтації на кінцевий соціальний результат - на безперебійне забезпечення споживачів якісною питною водою відповідно до норм водоспоживання, зазначає відомство.

Для розвитку та реконструкції систем водопостачання і водовідведення протягом 2007 р., 2008 р. та за перше півріччя 2009 р. було виділено 228,4 млн грн з різних джерел, з них близько 70% - з державного бюджету. Проте, використавши цю суму, поліпшити загальний технічний стан водопровідно-каналізаційного господарства області не змогли через неефективні управлінські рішення обласних та районних органів виконавчої влади, які призвели до розпорошення коштів, появи довгобудів, не введення в експлуатацію (у тому числі з 2007 р.) 66 об'єктів, на які було спрямовано з державного бюджету 47 млн грн.

За інформацією Рахункової палати, підприємства водопровідно-каналізаційного господарства області у 2006-2008 рр. були збитковими. Збитки комунального підприємства "Компанія "Вода Донбасу", яке є балансоутримувачем каналу Сіверський Донець - Донбас і монополістом у сфері транспортування питної води, у 2008 р. становили 138,2 млн грн, що на 98,5 млн грн більше ніж у 2007 р. Збитковими також є 16 із 19 підприємств комунальної власності.

Рахункова палата підкреслює, що Міністерство житлово-комунального господарства України, Донецька обласна держадміністрація та головне управління з питань житлово-комунального господарства не вжили необхідних заходів для проведення комплексної модернізації та реконструкції каналу Сіверський Донець - Донбас: капітальний ремонт здійснювали лише на аварійно небезпечних ділянках каналу, не реконструйовано й 11 насосних станцій. Сучасний стан каналу характеризується моральною та фізичною зношеністю основних фондів до 78%.