ua en ru

Рахункова палата заявляє про неефективність використання 35,5 млн грн, виділених науковим установам Донецької обл

Колегією Рахункової палати, за результатами аудиту ефективності використання у 2009-2011 роках коштів державного бюджету на наукові прикладні дослідження і розробки та забезпечення їх впровадження установами Національної академії наук України у Донецькій області, констатовано, що між науково-технічним потенціалом регіону, в якому зосереджено 12 наукових інститутів НАНУ, та динамікою економічного розвитку області наявний суттєвий розрив. Прикладні розробки вчених не сприяють зростанню економічних показників, не працюють на інноваційну перспективу, повідомляє прес-служба Рахункової палати.

Накопичені десятиріччями наукові здобутки установ НАН України в Донецькій області, за висновками аудиторів, можуть просто втратити актуальність. Однією з основних причин є те, що НАНУ як головний розпорядник коштів державного бюджету і замовник наукових досліджень не забезпечила належного планування і виконання науково-дослідних робіт, механізмів їх ефективного впровадження у виробництво. Статутні завдання академії стосовно впливу результатів досліджень на інноваційний розвиток економіки, сприяння інтеграції науки й виробництва в Україні фактично не виконуються.

Як наслідок, виділені у 2009-2011 роках науковим установам області 35,5 млн грн бюджетних коштів на прикладні наукові розробки не реалізувалися відповідно до потреб економіки регіону, йдеться у повідомленні прес-служби. У господарський обіг не впроваджено результатів завершених у 2009 - 2010 роках 22 прикладних наукових робіт, на які витрачено 9,8 млн грн бюджетних коштів.

Нагадаємо, раніше Рахункова палата заявила, що діяльність з будівництва Київського метрополітену у 2010-2011 рр. була неефективною.