ua en ru

Рахункова палата: Регіональні органи влади неефективно використали 2 млрд грн субвенції на будівництво та ремонт доріг

Регіональні органи влади не забезпечили повною мірою ефективного управління і використання коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах. Такі висновки колегії Рахункової палати за підсумками проведеного аудиту. 2 млрд грн субвенції були виділені торік у зв'язку зі скасуванням податку з власників транспортних засобів (основного джерела видатків місцевих бюджетів на розбудову та утримання дорожньої мережі) з метою покращення якості комунальних доріг. Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати.

Аудитом встановлено, що кошти субвенції використовувались переважно на роботи з тимчасового поліпшення стану місцевих доріг і вулиць, значна кількість яких повністю зношена і не відповідає сучасним стандартам. На так званий "ямковий ремонт" було витрачено 35% виділених коштів, які були розпорошені між 5,1 тис. об'єктів. Безпосередньо на будівництво і реконструкцію комунальних доріг спрямовано лише 14% обсягу субвенції.

За величезного дефіциту ресурсів на капітальні вкладення залишилися невикористаними наприкінці минулого року (в Автономній Республіці Крим, 15 областях, Києві та Севастополі) 89 млн грн, з яких 32 млн грн - через невизначення об'єктів фінансування. Не використано на зазначені цілі також 423 млн грн інших коштів місцевих бюджетів, отриманих з різних джерел.

Нагадаємо, спікер Верховної Ради Володимир Литвин найближчим часом запропонує Раді призначити головою Рахункової палати Романа Магуту.