ua en ru

Рахункова палата: МОЗ із 1,6 млрд грн на подолання епідемії грипу освоїла 738 млн грн, з яких половину – неефективно.

Рахункова палата України за результатами аудиту визначила, що Міністерство охорони здоров'я (МОЗ) України із 1,6 млрд грн на подолання епідемії грипу освоїла 738 млн грн, з яких половину - неефективно, повідомляє прес-служба Рахункової палати.
За висновком аудиту, МОЗ не зуміло дати вчасну і точну оцінку готовності лікувальних закладів та державної санепідслужби до поширення пандемічного вірусу грипу.
Все це унеможливило правильне визначення обсягу необхідних коштів державного бюджету та предмета витрат на заходи з боротьби з грипом, у результаті чого суспільство наразилося на серйозні соціально-психологічні проблеми.
Переважна більшість закуплених ліків надійшла до медичних закладів вже під час нормалізованої епідситуації. Закупівля обладнання для лабораторій та лікарень була організована міністерством так, що доставка апаратури до медзакладів тривала аж до березня 2010 р., а деяке устаткування й досі перебуває на митниці. До того ж можливості подальшого його використання у практичній медицині були "на перспективу", а не для вирішення протиепідемічних завдань. Аудитом встановлено, що невикористаними залишилися понад 90% закуплених препаратів та виробів медичного призначення.
Перевіркою встановлено, що чимало угод про постачання ліків укладено на тривалий час. З порушенням діючих норм у період епідемічного загострення тодішній уряд запровадив лояльні умови поставки в Україну вантажів гуманітарної допомоги. Це призвело до завезення на нашу територію ліків на 17 млн грн, які не зареєстровані в Україні, та майже на 22 млн грн - з критичним терміном придатності, які не використано, а тому на їхню утилізацію ще доведеться витрачати державні кошти.