ua en ru

СБУ отримала лише 30% суми, визначеної на заходи з безпеки Євро-2012,- заява Служби безпеки

Заходи Служби безпеки України з підготовки до Євро-2012 відбуваються згідно з графіком у рамках «Галузевої цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу», узгодженої з уповноваженими органами Кабінету міністрів України. Про це йдеться в повідомленні, поширеному Прес-центром СБУ.

За три роки дії цієї програми Служба безпеки України отримала лише 30% від суми, що визначена на фінансування заходів з безпеки. 90% з цих коштів витрачено на закупівлю спецтехніки, спеціального транспорту та проведення антитерористичних навчань. Ще 10% витрачено на ремонт спеціальних приміщень, що будуть застосовані під час проведення футбольного чемпіонату, стверджують укладачі повідомлення СБУ.

У зв'язку з цим СБ України звернулася до Кабінету міністрів з проханням дофінансувати визначені програмою заходи, аби вчасно виконати рекомендації та вимоги з безпеки УЄФА.

У рамках програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу відповідно до наданих гарантій УЄФА в СБ України створено постійно діючу робочу групу з питань безпеки, йдеться в згаданому повідомленні. На підставі рекомендацій УЄФА та запиту Національного агентства з підготовки та проведення в Україні Євро-2012 здійснено аналіз реальних і потенційних загроз, що можуть негативно впливати на підготовку та проведення чемпіонату.

На базі Національної академії СБ України підвищено кваліфікацію 57 спеціалістів з переговорної діяльності в екстремальних умовах; здійснюються заходи щодо підвищення фахового рівня та готовності вибухотехнічних і кінологічних підрозділів суб'єктів боротьби з тероризмом, зокрема з залученням фахівців Федерального бюро розслідувань США.

Координаційними групами Антитерористичного центру (АТЦ) при УСБУ в Донецькій, Львівській і Харківській областях на об'єктах інфраструктури Євро-2012 проведено 9 навчань з антитерористичної тематики.

У межах спільних з польською стороною антитерористичних заходів 11-13 жовтня представники Штабу АТЦ та СБ України взяли участь у навчанні «Офсайд-2010» у м. Варшаві.

Штабом АТЦ розроблено та подано на розгляд зацікавлених державних органів проект «Рекомендацій щодо дій громадян при загрозі терористичного акту», повідомив прес-центр СБ України.

Нагадаємо, що напередодні Рахункова палата України виголосила заяву, що МВС та СБУ за останні 3 роки неефективно витратили 80 млн грн на підготовку до Євро-2012. Такого висновку колегія Рахункової палати дійшла за результатами відповідного аудиту, повідомляла прес-служба відомства.

За даними аудиту, правоохоронні органи загалом виконали лише четверту частину з запланованих ними заходів, причому переважна більшість з них не потребувала фінансових витрат. Основна причина неефективного використання коштів за програмою Євро-2012 в частині забезпечення правопорядку та безпеки на період футбольних змагань - неповнота й невчасність фінансування, а також недосконалість управлінських дій.

Незважаючи на те що видатки на заходи з підготовки та проведення Євро-2012, починаючи від 2009 р., визначено захищеними статтями державного бюджету, передбачене джерело фінансування - надходження до стабілізаційного фонду - не забезпечило вчасного та повного надання коштів. До того ж більшу частину прогнозованих обсягів фінансування визначено для правоохоронних органів аж на 2011-2012 роки, що ставить під сумнів ефективне й повномасштабне використання коштів у такі стислі терміни, стверджує Рахункова палата.