ua en ru

СБУ ліквідувала в Києві конвертаційний центр з оборотом 200 млн грн

Служба безпеки України (СБУ) ліквідувала в Києві конвертаційний центр з оборотом 200 млн грн.

Служба безпеки України (СБУ) ліквідувала в Києві конвертаційний центр з оборотом 200 млн грн. Про це повідомляє прес-служба відомства.

"Нелегальна фінансова структура протягом останніх п'яти років надавала послуги різним суб'єктам зовнішньоекономічної діяльності з переведення безготівкових коштів у готівку. У "тіньовий" оборот щорічно виводилося майже 200 мільйонів гривень. Діяльність нелегальної фінансової структури забезпечували 8 осіб - мешканців Києва та Сумської області. Двоє організаторів протиправної схеми - кияни, для прикриття злочинної діяльності використовували статус адвоката", - йдеться в повідомленні.

Так, 2 квітня в Києві співробітники СБУ спільно зі слідчими МВС України одночасно провели 11 обшуків в офісних приміщеннях, приміщеннях і транспортних засобах учасників угоди, в тому числі і в одному з банківських установ міста.

Правоохоронці вилучили 5 печаток сумнівних підприємств, їх фінансово-господарську документацію, ноутбуки з встановленою системою дистанційного управління рахунками "клієнт-банк", накопичувачі інформації, які містять дані щодо обсягів проведених операцій і замовників протиправних послуг.

Крім того, Державною службою фінансового моніторингу тимчасово призупинено проведення операцій за рахунками 16 підприємств, підконтрольних учасникам фінансової операції.

За цими фактами ведеться кримінальне розслідування за ч. 2 ст. 205 (фіктивне підприємництво) і ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) КК України.