ua en ru

Саудівська Аравія відновила дипвідносини з Лівією

Саудівська Аравія відновила дипломатичні відносини з Лівією, країни обмінялися послами, повідомляє Associated Press. У заяві аравійського МЗС наголошується, що Ер-Ріяд налаштований на конструктивний діалог зі своїми лівійськими партнерами.
У лютому 2011 р. королівство відкликало свого посла з Тріполі у зв'язку з напруженою ситуацією, викликаною громадянськими заворушеннями.
З 2004 р. відносини між двома країнами залишалися напруженими, так як королівський будинок підозрював Муаммара Каддафі в організації спроби замаху на наслідного принца, а нині короля Абдаллу. За час правління Каддафі Саудівська Аравія розривала відносини з Лівією. Це сталося в 19 жовтня 1980 р. коли в ірано-іракській війні Джамахірія підтримала Тегеран.
Нагадаємо, в листопаді 2011 р. в Лівії закінчилася громадянська війна, що тривала сім місяців та завершилася повалення режиму колишнього лідера країни Муаммара Каддафі. Полковник, який правив країною 24 роки, був убитий 20 жовтня 2011 р. в своєму рідному м. Сирті, який залишався останнім оплотом вірних йому сил. Обставини смерті 69-літнього Каддафі поки достеменно не відомі.