ua en ru

Саудівська Аравія планує відкликати своїх спостерігачів із Сирії

Влада Саудівської Аравії має намір відкликати своїх спостерігачів із Сирії у зв'язку з провалом місії Ліги арабських держав (ЛАД) з припинення кровопролиття в країні. Таку заяву зробив керівник зовнішньополітичного відомства Саудівської Аравії принц Сауд аль-Фейсал на позачергових зборах міністрів закордонних справ країн ЛАД, що пройшов у Каїрі, передає Reuters.
"Моя країна виводить своїх спостерігачів, оскільки влада Сирії не виконала жодної вимоги ЛАД", - заявив аль-Фейсал.
Крім того, глава МЗС Саудівської Аравії закликав світову спільноту продовжити чинити тиск на Дамаск, щоб покласти край насильству. "Ми закликаємо міжнародне співтовариство, зокрема, наших братів з мусульманських країн і наших друзів - Росію, Китай, Європу і США - взяти на себе відповідальність з виконання плану мирних ініціатив", - заявив принц.
Варто відзначити, що раніше сьогодні за підсумками зустрічі в Каїрі був на місяць продовжений мандат 165 спостерігачів ЛАД у Сирії, що закінчився 20 січня ц.р.
Нагадаємо, відповідно до угоди, досягнутої в листопаді 2011 р. між Дамаском і ЛАД, влада Сирії зобов'язалася припинити насильство, налагодити діалог з опозицією, впустити в країну міжнародних спостерігачів і звільнити політичних ув'язнених. Під тиском санкцій Дамаск дозволив роботу спостерігачів ЛАД на території країни. Група з 50 спостерігачів, очолювана генералом армії Судану Мохаммедом Ахмедом Мустафою аль-Дабі, прибула в столицю Сірії 27 грудня 2011 р. Першою точкою в маршруті місії став оплот опозиції - м. Хомс.
В той же час активісти антиурядового руху Сирії піддали місію спостерігачів ЛАД різкій критиці. На їхню думку, спостерігачі ЛАД недостатньо розповідають про те, що побачили на місцях.
З березня 2011 р. у Сирії продовжуються масові заворушення і збройні виступи проти уряду країни. Протестувальники вимагають відставки Президента Башара Асада і проведення реформ. Влада пішла на низку поступок, проте керівники опозиції під різними приводами відмовляються йти на зближення з владою і встановлення мирного діалогу. Раніше ЛАД припинила членство Сирії і ввела відносно держави низку економічних санкцій. За даними ООН, жертвами кровопролиття стали вже більше 5 тис. осіб.