ua en ru

Саркозі: Втрата Францією найвищого кредитного рейтингу не стане катастрофою для країни

Франція зможе подолати негативні наслідки від можливої втрати найвищого кредитного рейтингу. Таку думку в інтерв'ю місцевим ЗМІ озвучив Президент республіки Ніколя Саркозі, передає Reuters. "При такому сценарії у нас виникне ще одна проблема, яку ми зможемо подолати", - заявив французький лідер. Він також підкреслив, що влада республіки буде діяти "розсудливо".
Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's (S&P) 5 грудня 2011 р. внесло довгострокові суверенні кредитні рейтинги 15 країн єврозони на перегляд з можливим пониженням. В список на перегляд, зокрема, були поміщені рейтинги "флагманських" економік Європи - Німеччини і Франції. Рішення S&P означає, що ймовірність зниження рейтингів поміщених в список держав протягом 90 днів становить 50%.
Слідом за S&P аналітики Moody's Investors Service знизило довгострокові кредитні рейтинги трьох великих французьких банків на одну сходинку. Рейтинги BNP Paribas і Societe Generale були знижені до Аа3, а Credit Agricole - до А1. Причиною зниження рейтингів в Moody's назвали зростання проблем, з якими стикаються банки при залученні коштів. Експерти відзначають погіршення економічної обстановки в єврозоні, що також позначилося на рейтингу французьких кредиторів.
У своєму інтерв'ю господар Єлісейського палацу зазначив, що саме французькі фінансові інститути, на думку рейтингових агентств, несуть загрозу найвищому кредитному рейтингу країни. При цьому Європейське агентство з банківського нагляду (EBA) на минулому тижні повідомило, що для рекапіталізації банків Франції буде потрібно менше коштів (7,7 млрд євро), ніж для їх німецьких конкурентів. Саркозі уточнив, що держава не надаватиме банкам фінансову допомогу в цих цілях.