ua en ru

Samsung вперше вдалося виграти суд проти Apple в рамках "патентної війни"

Компанії Samsung Electronics вперше вдалося виграти суд проти компанії Apple в рамках "патентної війни", передає телеканал "Росія 24".

Голландський суд виніс рішення в середу, згідно з яким компанія Apple повинна виплатити компенсації за порушення патенту на технічні засоби зв'язку в деяких продуктах, включаючи iPhone 3G, 3GS, 4 і iPad 1 і 2.
Причому обсяг компенсації буде розрахований протягом наступних двох місяців, підсумкова сума буде визначена виходячи з обсягів продажів продуктів Apple, що порушують патент, в Нідерландах за період з 4 серпня 2010 р.

При цьому експерти вважають, що дане рішення було символічним, але при цьому значно посилює позиції південнокорейської компанії, так як суд віддав перемогу Samsung вперше, з того моменту як вона пред'явила позови Apple по всьому світу, звинувачуючи її в порушенні технічних патентів.

Необхідно зазначити, що суд відхилив вимогу Samsung про відшкодування збитків за ще трьома технічними патентами.

Битва двох компаній на патентному полі почалася в квітні минулого року. "Яблучна" корпорація подала скаргу на порушення патентів на дизайн, користувальницький інтерфейс і оформлення упаковки iPad і iPhone. У відповідь південнокорейський гігант заявляє про порушення прав на бездротову передачу даних, корекцію помилок та засоби зменшення енергоспоживання пристрою.

Інтерес протистояння додає той факт, що Samsung є найбільшою IT-компанією за обсягом виручки, а Apple - з чистого прибутку. При цьому, незважаючи на тяжбу, обидві компанії продовжують залишатися партнерами: Samsung поставляє чіпи пам'яті і дисплеї для "яблучних" пристроїв, а Apple є найбільшим іноземним замовником таких компонентів.

Нагадаємо, за період з 2005 р. капіталізація Apple скоротилася майже на 60%. Капіталізація південнокорейського конкурента Samsung за цей період, навпаки, майже подвоїлася.