ua en ru

S&P: Викуп акцій у міноритарних акціонерів "Комстара" можуть обійтися МТС в 850 млн дол

Викуп акцій у міноритарних акціонерів «Комстара» і опціони «пут» можуть обійтися МТС в 850 млн дол., підрахували в Standard & Poor's (S&P), пише РБК daily. Ці виплати можуть бути профінансовані за рахунок наявних залишків грошових коштів і підтвердженої кредитної лінії Ощадбанку, зазначають експерти рейтингового агентства.

Агентство оцінює загальну суму таких претензій як контрольовану для МТС, оскільки компанія має залишки грошових коштів в розмірі понад 1,5 млрд дол. і заздалегідь узгоджену гарантію від Ощадбанку на 1,45 млрд дол. і генерує значну величину вільного грошового потоку - 1,8 млрд дол. за 12 місяців, що закінчилися 31 березня 2010 р. Станом на кінець першого кварталу 2010 р. консолідований борг МТС складав 7,7 млрд дол. 70% з цієї суми номіновано в рублях.

У найближчі два роки «Комстар» може показати істотне поліпшення P&L (балансовий звіт, звіт про доходи і витрати), йдеться в звіті інвестбанку Merrill Lynch. Крім того, після закриття операції з обміну активами між АФК «Система» і «Зв'язокінвестом» «Комстар» позбавиться від 26 млрд руб. боргу перед Ощадбанком, в результаті співвідношення консолідованого боргу до EBITDA компанії може досягти 0,7, що може призвести до переоцінки компанії інвестспільнотою і збільшенню розміру дивідендних виплат.

«Комстар» приєднається до МТС, якій вже належить 62% акцій оператора фіксованого зв'язку. З часом «Комстар» перестане існувати як самостійна юридична особа. Об'єднання повинне бути затверджене 75% акціонерів МТС і «Комстара». Для запобігання скороченню частки АФК «Система» в МТС до рівня менше 50% після даної операції МТС проведе добровільний тендер з пропозицією про придбання 9% акцій «Комстара», який стане першим етапом операції.