ua en ru

S&Р змінило прогноз по рейтингах "Роснефті" з "позитивного" на "стабільний"

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's (S&Р) змінило прогноз по рейтингах ВАТ "НК "Роснефть" з "позитивного" на "стабільний", підтвердивши довгостроковий кредитний рейтинг компанії на рівні ВВВ-. Як говориться в повідомленні агентства, S&Р чекає, через зростаючі капітальні витрати величина вільного грошового потоку від операційної діяльності (free operating cash flow - FOCF) "Роснефті" в найближчі два-три роки, швидше за все, буде негативною навіть при сприятливій ціновій кон'юнктурі на ринку нафти, вважають експерти. "Ми також відзначаємо, що фінансова політика менеджменту компанії стала менш передбаченою, а її пріоритетами стають нові інвестиційні можливості і придбання", - відзначили в агентстві, додавши, що на цьому фоні вірогідність підвищення рейтингів компанії в найближчі 12-18 місяців знизилася.

Кредитний рейтинг "Роснефті" на рівні ВВВ- відображає власну кредитоспроможність компанії. Сприятливий вплив роблять наявність величезної ресурсної бази, великий масштаб видобутку (2,38 млн барр. у добу в 2011 р.), низька собівартість, вертикально інтегрована структура компанії, що включає нафтопереробку, і стійкі показники рентабельності, обумовлені тим, що податки у нафтовій галузі Росії прив'язуються до цін на нафту Urals, що при всій недосконалості цієї системи забезпечує природне хеджування, пояснили в агентстві.

Основні чинники, що негативно впливають на рівень рейтингів, - рівень боргу, який вище, ніж у компаній з аналогічними характеристиками, великі потреби в капітальних витратах, а також ризики, властиві російській нафтовій галузі, зокрема високі податки і неясність щодо подальших змін в режимі оподаткування, обумовлена значною взаємозалежністю між нафтовою галуззю і бюджетом федерального уряду, відзначає S&Р.

Прогноз "стабільний" відображає, з одного боку, стійко високі показники операційної діяльності "Роснефті", обумовлені високими цінами на нафту, з іншої - припущення агентства про підвищення боргу компанії у зв'язку з негативним значенням FOCF і збільшенням витрат на нові придбання. "Відповідно до нашого базового сценарію відношення FFO до скорегованого боргу компанії в довгостроковій перспективі знизиться до 40% або більше", - вважають в S&Р.

Нагадаємо, чистий прибуток "Роснефті" в 2011 р. виріс до 13 млрд дол.