ua en ru

Ринки акцій Європи відкрилися 3 січня зростанням звідних індикаторів

Ринки акцій Європи відкрилися 3 січня 2011 р. зростанням звідних індикаторів. У перший торговий день нового року серед гравців переважають позитивні настрої і, на думку аналітиків, подібного настрою від трейдерів можна очікувати протягом найближчих кількох днів. Оптимізму додає статистика, згідно з якою на початку року безліч інвестфондів проводять грошові вливання на ринки з тим, щоб змусити їх активніше працювати, повідомляє РБК.
Тим не менш, як очікується, вже до середини січня запал інвесторів стихне і подальший розвиток подій буде прямо залежати від темпів економічного зростання як у Старому світі, так і в США та Китаї. Поки ж на більшості торгових майданчиків Європи спостерігається підвищена активність і лише Лондонська фондова біржа (LSE) в числі небагатьох залишається сьогодні закритою.
На цьому фоні в плюсі відкрилися сьогодні акції провідних представників банківського сектору Старого світу. Котирування німецького Deutsche Bank підвищилися на 0,6%, а французьких BNP Paribas і Credit Agricole - на 1,67% і 1,79%. Цінні папери швейцарських банківських гігантів UBS і Credit Suisse подорожчали на 0,8% і 0,9% відповідно, а італійської групи Unicredit - на 3,17%.
Серед лідерів зростання сьогодні варто відзначити німецького автовиробника Porsche, акції якого вже в перші години торгів підскочили в ціні більш ніж на 11,3% після того, як суд у США відхилив десяток різних позовів проти європейської компанії з боку американських хедж-фондів.
Ростуть у першу торговельну сесію січня і котирування європейських енергетичних компаній, чому, зокрема, сприяло подорожчання чорного золота на азіатських сировинних біржах. Так, цінні папери іспано-аргентинської Repsol і французької Total подорожчали на 1,15% і 1,2%. Дорожчають також цінні папери італійської Eni (+1,22%), а також шведської Statoil (+0,5%).
По висхідній траєкторії сьогодні рухаються котирування європейської авіакомпанії Deutsche Lufthansa AG. Трейдери з оптимізмом сприйняли заяви компанії про те, що 2011 р., німецький авіаперевізник збільшить чисельність персоналу до 4 тис. в очікуванні зростання пасажиропотоку, у результаті чого котирування Lufthansa підвищилися на 1,65%.
Крім того, в плюсі сьогодні торгуються акції однієї з найбільших у світі страхових компаній Swiss Re. Акції страховика подорожчали на 2% на тлі новин про те, що голова ради директорів компанії не має наміру в обов'язковому порядку залишати свій пост в поточному році.
Станом на 11:20 по Києву німецький індекс DAX виріс на 78,13 пункту (+1,13%) - до 6992,32 пункту, французький CAC 40 підріс на 61,67 пункту (+1,62%), - до позначки 3866,45 пункту; швейцарський індекс SMI збільшився на 48,84 пункту (+0,76%) і склав 6484,88 пункту.