ua en ru

Ринки акцій Європи опустилися до мінімуму за 26 місяців на тлі посилення чуток про можливий дефолт Греції

Європейські ринки акцій опустилися до мінімуму за 26 місяців на тлі посилення чуток про можливий дефолт Греції і страхів інвесторів про те, що лідери єврозони не в змозі знайти певного методу боротьби з борговими кризою в регіоні, передає Reuters.
До 13:30 за Києвом пан'європейський індекс "блакитних фішок" FTSEurofirst 300 знизився на 2,59% - до 891,80 пункту. Британський індекс FTSE 100 знизився на 2,01% - до 5.109,96 пункту, німецький DAX опустився на 3,01% - до 5.033,80 пункту, французький CAC 40 знизився на 4,25% - до 2.848,03 пункту.
Акції французьких банків, найбільших власників грецьких боргових паперів, показали найбільш значне зниження з-за побоювань, що рейтингове агентство Moody's може знизити рейтинги банків.
Акції банків BNP Paribas, Societe Generale і Credit Agricole знизилися в проміжку 11,1-12%.
Європейський банківський індекс STOXX Europe 600 опустився на 4,4%, досягнувши мінімального рівня з березня 2009 р.
Занепокоєння інвесторам доставили результати зустрічі лідерів "Великої сімки" на вихідних, не назвали чітких рішень з надання підтримки слабким економікам, у той час як німецькі політики активно обговорювали можливий дефолт Греції.
"Для ринку це явно не найприємніші новини. Погані новини для банків і ринків акцій, вони тримають їх під тиском", - сказав Майк Ленхофф, головний стратег Brewin Dolphin.
Минулого тижня Євросоюз, Міжнародний валютний фонд (МВФ) і Європейський центробанк пригрозили Греції відмовою в наданні нової фінансової допомоги після того, як інспектори організацій повідомили про невиконання країною обумовлених бюджетних цілей.
Заступник міністра фінансів Греції Філіппос Сакінідіс повідомив у четвер, що у Греції достатньо коштів, щоб протягнути тільки до кінця жовтня, підкреслюючи необхідність країни домогтися отримання наступного траншу допомоги Євросоюзу і МВФ.
Заява про відставку члена Ради керуючих Європейського Центробанку Юргена Штарка в п'ятницю стало великим сюрпризом для інвесторів і також зробило негативний вплив на європейські ринки акцій.