ua en ru

Румунія припинила закупівлю електроенергії у Молдавської ГРЕС, яка належить "Інтер РАО ЄЕС"

Румунія припинила закупівлю електричної енергії у Молдавської ГРЕС, розташованої в Придністровському регіоні (м. Дністровськ), що належить російській компанії "Інтер РАО ЄЕС". Як заявив журналістам в Кишиневі виконавчий генеральний директор Енергетичної федерації патронату Румунії Іон Конечіні, відмова від купівлі електроенергії у Молдавської ГРЕС обумовлена тим, що Румунія виробляє зараз достатню кількість електроенергії. Він пояснив, що в Румунії були прийняті заходи щодо підвищення енергетичної ефективності, а також закриті великі енергоємні виробництва, які були замінені промисловими підприємствами, що споживають меншу кількість електроенергії. І.Конечіні зазначив, що потужності існуючих в Румунії гідро-, атомних і теплових станцій, а також вітряної і сонячної енергетика, що розвиваються, дозволяють не тільки забезпечити внутрішні потреби Румунії в електроенергії, але навіть експортувати її, передає РБК.
Як повідомлялося раніше, Молдавська ГРЕС поставляє електроенергію до Румунії з липня 2007 р. За цей час Румунія лише тимчасово припиняла закупівлі електрики у Молдавської ГРЕС в жовтні 2009 р. у зв'язку зі скороченням споживання і спадом попиту на електроенергію на румунському ринку. Поставки до Румунії електрики, виробленої Молдавською ГРЕС, відновилися в обмежених обсягах вже в листопаді того ж року, а повномасштабний експорт був відновлений на початку 2010 р.
Молдавська ГРЕС у I кварталі 2011 р. в порівнянні з аналогічним періодом 2010 р. збільшила експорт електроенергії на 40% - до 6,2 млн дол. Задекларований Молдавською ГРЕС у Митній службі Молдови експорт електроенергії за січень-березень 2011 р. складе 8,2% від загального обсягу експорту з регіону в цей період, у той час як роком раніше цей показник становив 5%.
ЗАТ "Молдавська ГРЕС" - одна з найбільших електростанцій в Східній Європі. Загальна встановлена потужність 12 енергоблоків ГРЕС становить 2 тис. 520 МВт. Максимальна потреба всієї молдавської енергосистеми складає 1,1-1,2 тис. МВт. За існуючими лініями електропередач постачання електроенергії може здійснюватися в Молдавію, південні області України, Румунію, Болгарію, Туреччину і балканські держави. Завдяки можливості роботи енергетичного підприємства на трьох видах палива - вугіллі, мазуті і природному газі - станція може здійснювати безперебійне постачання споживачів при недостатніх кількостях 1-2 видів палива. В даний час Молдавська ГРЕС забезпечує потреби в електриці Придністров'я і Молдови, поставляє вироблену електроенергію на експорт до Румунії. З серпня 2005 р. Молдавська ГРЕС входить до групи "Інтер РАО ЄЕС".