ua en ru

Керівники парламентских фракцій закликали В.Януковича зупинити забудову на Пейзажній алеї в Києві

Керівники всіх п`яти фракцій Верховної Ради звернулися до Президента України Віктора Януковича із депутатським запитом, в якому закликали голову держави зупинити забудову на розі пров. Десятинний та Пейзажної алеї в Києві. Під запитом підписались керівник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, лідер фракції БЮТ Іван Кириленко, голова фракції НУ-НС Микола Мартиненко, керівник фракції КПУ Петро Симоненко та лідер фракції Блоку Литвина Ігор Шаров.
«Вся територія Пейзажної алеї від західного боку Львівської площі та схилів Урочища Гончари до Андріївського узвозу входить до меж охоронної зони ансамблю споруд Софіївського собору та, згідно конвенції ЮНЕСКО, знаходиться під захистом держави та ЮНЕСКО. В свою чергу, Україна є стороною конвенції ЮНЕСКО про охорону всесвітньої культурної та природної спадщини і тим самим зобов'язана дотримуватися спеціального охоронного режиму на території охоронної зони та узгоджувати через Національну комісію у справах ЮНЕСКО будь-які роботи з нового будівництва. Наміри владних структур забудувати Десятинний провулок та Пейзажну алею сучасними будівлями не лише повністю ігнорують вимоги підписаної державою конвенції та міжнародних договорів, але і фактично є намаганням варварськими діями повністю знищити існуючий ландшафт найстародавнішої частини Києва та змінити його на такий, що не має будь-якої історичної цінності», - наголошується в запиті.
«Зважаючи на вищезазначене, з метою збереження історичної та культурної пам'ятки країни, недопущення виключення заповідника ЮНЕСКО «Софія Київська» із переліку пам'ятників світової історії, втрати авторитету нашої країни на міжнародній арені, звертаємось до Вас, шановний Вікторе Федоровичу, з проханням доручити вжити дієвих заходів щодо недопущення руйнації дитячого ландшафтного скверу на розі Десятинного провулку та Пейзажної алеї у Шевченківському районі Києва», - резюмували нардепи.